Efikasnija i jeftinija javna rasvjeta na Pazinštini

Claudia Pučić, Renato Krulčić i Elvis Kliman najavljuju Energetski dan u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Claudia Pučić, Renato Krulčić i Elvis Kliman najavljuju Energetski dan u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Predstojeće subote 5. studenog u pazinskom Spomen domu održat će se u sklopu provedbe mjera akcijskog plana energetski održivog razvitka, Energetski dan Grada Pazina, najavio je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Ovom će prigodom javnosti predstaviti i projekt modernizacije, proširenja i izgradnje javne rasvjete na području Grada Pazina. Dodajući kako je gradska uprava potaknuta javnim raspravama vođenim u sklopu projekta Pazi(n) proračun odlučila pokrenuti projekt sustavnog osvjetljavanja područja Grada Pazina tijelima javne rasvjete.

Predavanja

Najprije su, rekao je Krulčić, napravljeni popis i certifikacija tijela javne rasvjete na Pazinštini, kako bi se utvrdilo koja rasvjetna tijela treba zamijeniti učinkovitijima, te koliko je potrebno rasvjetnih tijela da bi cijelo područje Grad Pazina učinkovito "pokrilo" javnom rasvjetom. Zahvaljujući tomu građani će u subotu u Spomen domu na zemljovidima moći vidjeti svako postojeće, ali i svako novo planirano rasvjetno tijelo na cijelom području Grada Pazina. "Novim učinkovitijim sustavom javne rasvjete na području Grada Pazina će godišnje uštedjeti oko 500 tisuća kuna", rekao je Krulčić.       

Claudia Pučić, viša stručna suradnica za EU projekte, dodala je kako se Energetski dan organizira s ciljem podizanja svijesti građana o energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. U izložbenom dijelu Energetskog dana građani će imati priliku razgledati štandove s fasadnim sustavima i drugim materijalima koji doprinose uštedi u području građevinarstva. Uz to moći će se upoznati s proizvodima na području rasvjete i obnovljivih izvora energije. Predstavnici raznih tvrtki koje se bave energetskom učinkovitošću pružit će građanima informacije o mogućnostima korištenja financijskih sredstava iz raznih fondova kao i s natječajima kojima se potiče ulaganje u energetsku učinkovitost. Istakla je kako će program započeti u devet sati u Dvorani Istra, u kojoj će do 16 sati razni predavači predstavljati primjere dobre prakse, mogućnosti financiranja kao i prednosti zelene gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije.

U 12 sati će se izabrati sretni dobitnici sponzorskih nagrada koji su točno odgovorili na "zeleno pitanje" postavljeno na štandu Grada Pazina. Na ovom će štandu biti izložene karte i nacrti s položajima novopredviđenih rasvjetnih tijela za sva naselja na području Grada Pazina, a o samom projektu govorit će gradonačelnik Krulčić u 12,05 sati u Dvorani Istra.

Nagrade posjetiteljima

Naime, posjetitelji će od jutarnjih sati, od početka Energetskog dana imati prigode odgovoriti na "zelenio pitanje", a sretni će dobitnici za nagradu dobiti dvije unutrašnje rasvjetne lampe tvrtke "Filix", a od tvrtke "Amus" 200 metra četvornih stiropora za oblaganje fasada, rekao je Elvis Kliman, pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Pazina. U program Energetskog dana bit će uključeni i najmlađi, a za njih će se organizirati radionice u suradnji s Društvom Naša djeca Pazin, te prezentacija vještina Biciklističkog kluba "TNT" Pazin. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter