"Efikasni" udari, pogoden i Gadafijev kompleks

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravna zgrada ogromnog Gadafijeva kompleksa Bab al-Azizia u Tripoliju, pogodena je i teško oštecena u nedjelju navecer. Fotograf AP-a na mjestu dogadaja je rekao da je pola okrugle, trokatne, zgrade srušeno i da se iz nje diže dim, a ostaci krstareceg projektila raspršeni su uokolo.

Koalicija pod vodstvom SAD-a uspjela je razbiti i izolirati snage libijskog celnika Moamera Gadafija u silovitim zracnim udarima izvedenim tijekom vikenda, ustvrdili su dužnosnici Pentagona, izvješcuje u ponedjeljak americka TV mreža MSNBC News. Sam Gadafi nije meta kampanje ali se njegova sigurnost ne može jamciti, rekao je u nedjelju visoki americki casnik. Americke vojne vlasti pripremaju predaju vodenja operacije drugim zemljama, navodi se u izvješcu.

Viceadmiral William Gortney, direktor osoblja americkog združenog stožera, rekao je na konferenciji za tisak u Pentagonu kako nema dokaza da su civili ozlijedeni u zracnim udarima, u operaciji nazvanoj Zora Odiseje. Arapska televizija Al Jazeera u ponedjeljak je izvijestila kako libijske vlasti tvrde da je u zracnim napadima ubijen znatan broj civila, isticuci kako te tvrdnje nije bilo moguce neovisno provjeriti.

Viceadmiral Gortney takoder je kazao da niti jedan saveznicki zrakoplov nije izgubljen te da su se svi piloti vratili sa svojih misija, u kojima su korišteni i "nevidljivi" bombarderi B-2, lovacki zrakoplovi F-15 i F-16, te više od 120 krstarecih raketa Tomahawk i drugog sofisticiranog oružja.

"Mi prosudujemo da su ti udari bili vrlo ucinkoviti te da su znatno smanjili sposobnosti libijske protuzracne obrane. Vjerujemo da su njihove snage pod znatnim stresom, te da pate od izolacije i podosta konfuzije", rekao je Gortney. On nije iskljucio mogucnost daljnjih napada usmjerenih na sprecavanje Gadafijevih snaga da napadaju civile u Libiji i na provedbu zone zabrane leta.

Gadafi i njegove rezidencije nisu na popisu ciljeva koalicijskih zrakoplova, rekao je Gortney, dodajuci istodobno da Gadafi nece biti siguran ako se nade na mjestu kao što je položaj protuzracne obrane.

Medutim, britanski Sky News je citirao visoki britanski vojni izvor koji je kazao da se Gadafija, kao vrhovnog zapovjednika libijskih oružanih snaga, smatra "legitimnim" ciljem. Sky News je u svojem izvješcu o napadu na kompleks Bab al-Azizia sugerirao da je krstareca raketa Tomahawk, koja ga je pogodila, ispaljena s britanske podmornice.

Zapadne snage su u ponedjeljak rano ujutro napadale Gadafijeve snage oko Adžabije, strateškog grada na istoku Libije koji pobunjenicke snage ponovno pokušavaju zauzeti, rekli su pobunjenici.


Podijeli: Facebook Twiter