Efikasni s gradevinskim dozvolama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo da više nema neriješenih predmeta u županijskom Odjelu za prostorno uredenje i gradnju otkako je on prije tri godine od Ureda državne uprave preuzeo izdavanje gradevinskih i ostalih dozvola i rješenja u graditeljstvu. Taj su podatak na konferenciji za novinare u petak iznijeli dožupan Vedran Grubišic i resorna procelnica Grozdana Lovrecic.

Kazali su da je dosad kroz Odjel prošlo 42,5 tisuce predmeta, a riješeno ih je 38,8 tisuca. Od preostalih nešto manje od cetiri tisuce mnogi se upravo dovršavaju, a neki cekaju samo pravomocnost rješenja. Procelnica tvrdi da ce u 2011. svi predmeti biti riješeni.

Prema iznesenim podacima, vidljivo je da broj novih zahtjeva za izdavanjem dozvola pada. Za usporedbu, 2008. zaprimljeno je nešto više od 12 tisuca predmeta, prošle godine 10, a ove svega šest tisuca.

- Recesija se osjeti i u ovom sektoru. Više nema toliko zahtjeva za izdavanjem dozvola, kazao je Grubišic.



Smatra, medutim, da sadašnja brzina izdavanja dozvola, koja, prema rijecima Lovrecic, traje dva do tri mjeseca ako je dokumentacija uredna, potice nove investicije. Procelnica je napomenula da zakon predvida i krace rokove, no oni, po njoj, nisu realni.

Osvrnula se i na primjer o kojem smo nedavno pisali u našim novinama, a tice se brzog izdavanja rješenja za gradenje, dokumenta koji objedinjuje lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta. Kazala je da je Županija u zakonski previdenom roku od 45 dana izdala svega jedno takvo rješenje. Obicno je problem, rekla je, što investitorima uvijek fali neki dokument bez kojeg se dozvola ili rješenje ne mogu izdati na vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter