Efektan kontrapunkt slike i prostora

U Cvajneru je autor izložio desetak slika
U Cvajneru je autor izložio desetak slika

Izložba slika Alena Floričića otvorena je prošlog tjedna u Galeriji Cvajner u okviru ciklusa Ame projekata, a moguće ju je pogledati do 14. travnja. Autor je izložio desetak slika nastalih u razdoblju od 2010. do 2017. godine, koje produbljuju i propituju karakteristični pristup slici koji autor njeguje još od početka 2000-ih, kada se njegov karakteristični zavojiti neidentificirani, apstraktni (ne)oblik po prvi puta pojavljuje i u slikarskom mediju, a nakon ranijih radova koji su sličnim pristupom eksperimentirali na području instalacije i videa.

Akromatski

Od tada do danas, taj se oblik ustalio gotovo isključivo na slikama kojima se autor povremeno, ali redovito godinama vraća, čineći tako prividni trenutni otklon od video umjetnosti kao svog dominantnog i prepoznatljivog područja rada.

Za razliku od slika nastalih u prvom desetljeću 2000-ih, noviji ciklusi, od kojih je dio izložen u Galeriji Cvajner, intenzivnije su reducirani, gotovo monokromni, svedeni na akromatske boje ili pak boje koje, poput srebrne, poriču fizičnost i donose snažniju metafizičku notu.

S druge strane, od prije prisutni strogi pravocrtni red umnoženih oblika, sada je zamijenila svojevrsna raspršenost koja dodatni naglasak stavlja na minimalističku objektualnost slike i njen prostorni aspekt. To posebno dolazi do izražaja u prostorima koji, poput Galerije Cvajner, u izložbenu situaciju unose svoje karakteristične elemente koje je nemoguće zaobići u postavu izložbe, kao što su u ovom slučaju ostaci zidnih slikarija, dekorirani drveni strop i slično.

Novo i staro

Suprotstavljanjem/spajanjem novog i starog te minimalnog i dekorativnog, akromatskog i kromatskog - stvara se situacija obostrane koristi koja nekom vrstom komplementarnog efekta u isti čas naglašava i prostor i sliku kao njegovu kontrapunktalnu nadogradnju.

Alen Floričić rođen je 1968. u Puli. Diplomirao je likovnu kulturu, smjer kiparstvo na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te završio postdiplomski studij videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Od 1997. profesor je stručne grupe predmeta u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a od 2008. do 2012. radio je i na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Prva retrospektivna izložba njegovih video radova  postavljena je u MMSU Rijeka 2015. godine. Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja. Živi i radi u Labinu i Puli. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter