Edukativnih 300 metara šetnje kroz šumicu Sv.Marko

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Šumica Sv. Marko iza porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam i Srednje škole Mate Balote od jučer je i službeno dobila edukativnu stazu za šetnje, proučavanje i odmaranje. Staza je otvorena prigodnom svečanošću u povodu nacionalnog Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma koji se drugu godinu za redom obilježava u Poreču.

- Staza vijuga kroz šumu i prolazi kraj pet edukativnih točaka, a svaka je posvećena jednoj temi - povijest lokacije, gromovi, organi biljaka, pelud i kukci. Želja nam je da staza posluži u rekreativne svrhe svim dobronamjernima posjetiteljima, ali i edukativne svrhe za djecu svih uzrasta. Tabele su napisane na tri jezika, hrvatski, engleski i talijanski, te stoga mogu biti zanimljive i stranim posjetiteljima, rekla je Barbara Sladonja iz Instituta, voditeljica ovog projekta započetog prošle godine. 

Ravnatelj Instituta Dean Ban rekao je kako je riječ o prvoj fazi edukativne staze, a u budućnosti ih planiraju još.

- Želja Instituta je da se što više otvori građanima i turistima i zato smo uredili i dio ove 140 godina stare šumice, koliko će iduće godine slaviti i naš Institut. Cilj nam je da šumica postane "mali Marjan" kao u Splitu, gdje će ljudi dolaziti šetati, a djeca uživati, rekao je Ban.

Stazu je službeno otvorio gradonačelnik Edi Štifanić, potom su se svi zajedno s vrtićarcima, osnovcima i srednjoškolcima uputili u obilazak tristotinjak metara duge staze. Staza je raskrčena kroz šumicu, a osim panoa postavljenje su i klupice za sjedenje, te posađena nova stabla. Sadržaj i uređenje staze realizirao je Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Gradom Porečom i Zdravim gradom, koji su sudjelovali sa deset tisuća kuna, te donacijama i pomoći  Turističke zajednice, Hrvatskih šuma, Usluge, Zavičajnog muzeja Poreštine i javnom ustanovom Natura Histrica.

U sklopu obilježavanja Tjedna održan je i likovni natječaj "Čarobni vrt" za sve predškolske ustanove na području Poreča. Ukupno je stiglo 15 grupnih radova, a prvo mjesto osvojila je grupa dječjeg vrtića Radost 1, dok drugo i treće mjesto dijele grupe iz vrtića Radost 2. Dobili su sadnice pomidora i jagode da posade u svoje vrtove i brinu se o njima, a kasnije će ih obići povjerenstvo i vidi kako mališani brinu o sadnicama.

Svi likovni radovi bit će u sklopu Tjedna do petka izloženi u Zavičajnom muzeju Poreštine, od 10 do 13 sati. U povodu Tjedna svi zainteresirani tijekom sljedećih četiri dana mogu se uputiti uz prethodnu najavu na organizirane obilaske imanja Instituta, edukativne staze i zajedničke izložbe Polje znanja. U petak je na programu Otvoreni Dan Instituta, a zainteresirani mogu pogledati laboratorije gdje se analiziraju vina i ulja, te sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti besplatnu analizu. Toga dana do 14 sati ulaz je slobodan, a nakon toga potrebno je najaviti se, kao i za druge posjete Barbari Sladonja na broj 408-304 ili 098/634403. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter