Edukativni projekti Zelene Istre za pulske osnovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Reciklirajmo u školi" i "Imamo plan junior", čija je ukupna vrijednost 55 tisuća kuna, dva su nova edukativna projekta udruge Zelena Istra koji će tijekom ove školske godine biti provedeni u osnovnim školama na području Pule. Cilj projekta "Reciklirajmo u školi" je kroz natjecanje osnažiti učenike da pokažu svoje znanje o selektivnom odvajanju otpada i recikliranju.

Rudija Pavličević iz Zelene Istre ističe da je za budućnost svake zajednice bitno educirati mlađe generacije o važnosti očuvanja okoliša i prirode, što će u konačnici doprinijeti kvaliteti i povećanju razine zdravog načina života Pule. Projekt će se provoditi do lipnja, a natjecanje će biti prošireno i na susjede učenika pod simboličnim nazivom "Tjedan papira-sakupljanje u susjedstvu", kada će učenici pokušati prikupiti što više papira od svojih susjeda.

- Ove su godine projekt podržali pulska Turistička zajednica, Grad i tvrtka Metis, a budući da su lani učenici prikupili 12 tona starog papira te su na taj način spasili 24 stabla i uštedjeli 28. 800 hektolitara vode i 57 588 kWh energije, vjerujemo da ćemo i ove godine takve rezultate ponoviti ali i nadmašiti, rekla je Pavličević.

Cilj drugog projekta "Imamo plan junior" je podizanje svijesti učenika i profesora o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Intencija je da učenici pod stručnim nadzorom učitelja fizike i tehničkog odgoja izvedu pokus "Efekta staklenika". Osim praktičnog djela, sudionici će biti educirani o obnovljivim izvorima energije, ali i o tome kako da osnaže svoje sposobnosti provođenja mjera štednje energije u školi. Uz to, sve će škole sudionice dobiti i edukativne plakate sa smjernicama kako na jednostavan način štedjeti energiju u školi, kao i naljepnice s kratkim porukama "Ugasi me! Zatvori me!" koje će se postaviti iznad prekidača za električnu energiju, slavina za vodu i školskih kompjutora. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter