Edukativna šetnja i fritaja s 12 vrsta gljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Draguzeta i Općine Barban ovu su se nedjelju još jednom pokazali dobrim domaćinima izletnicima koji su propješačili pješačku stazu "Putevima gljiva" uokolo mjesta. Kao i svakog listopada Barbanci organiziraju izložbu gljiva, besplatnu fritaju te povedu zainteresirane rekreativce, mahom Puljane, stazom dugom oko devet kilometara. Jučerašnji sunčan dan bio je kao stvoren za ugodnu šetnju šumom kojoj se odazvalo stotinjak rekreativaca.

Zahvaljujući ceru i bijelom grabu tamošnje su šume inače prebogate raznim vrstama gljiva. No, ova je godina vrlo čudljiva. Nekih je vrsta, kao lisički, bilo na pretek, dok su druge rasle u netipično vrijeme ili ih je pak, kao vrganja, bilo manje nego obično. Premda je sezona na izmaku mještani Draguzeta uspjeli su pronaći oko 70 vrsta gljiva za izložbu koju je u Društvenom domu Draguzeti postavio mr. Zdenko Osip, osim glazbe, odličan poznavatelj svijeta gljiva. Osip je, kao i obično, pomagao savjetima i beračima gljiva, onima koji su pored šetnje zašli u šume i nabrali poneki primjerak, jer previše gljiva više niti nema.

Osip uvijek upozorava da se ne beru stare ili razmočene gljive. Osim toga gljiva mora biti tvrda, imati jasne boje i konture. Uvijek treba ići u branje s nekim tko zna dosta o gljivama te svaku gljivu koja se čini sumnjivom odmah treba eliminirati, veli on.

Nakon razgleda izložbe i dva sata laganog hoda prijala je fritaja sačinjena od 12 vrsta gljiva, 200 jaja i nezaobilazne pancete te uz čašu domaćeg terana ili malvazije koje su takođe donijeli mještani.

- Tri puta godišnje u općini Barban pripremamo fritaju za naše goste, rekao nam je načelnik općine Barban Denis Kontošić. Jednom za gospodarski sajam, drugi puta na proljeće sa šparugama i u listopadu sa gljivama. Šteta je to propustiti.

Organizator i pokrovitelj nedjeljne manifestacije bila je Turistička zajednica i Općina Barban. (Jasna ORLIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter