Edukacijski program: Konj prepoznaje menadžera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz niz radionica i raznih edukacijskih tečajeva o tome kako poboljšati svoje sposobnosti upravljanja, odnedavno u Hrvatskoj postoji i međunarodno priznati program edukacije vodećih kadrova uz pomoć - konja. Široj javnosti poznato je da postoji terapijsko jahanje, koje pomaže osobama s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima. No, kakve sad veze imaju konji i menadžeri!?

Zagrebačka tvrtka Sigma poslovni partneri licencirani je partner za izvođenje razvojnih programa u koje su uključeni i konji. Kroz dvije radionice, održane u prosincu i siječnju pod nazivom Umijeće vođenja, prošlo je 12-ak menadžera, a u veljači se očekuje još 20-ak polaznika. Koraljka Plašćar, vlasnica i direktorica Sigme, kaže da su radionice jednodnevne, temelje se na iskustvenom učenju i koštaju 2.500 kuna.

- Na početku dajemo kratak uvod u radionicu i vježbe, rad se potom nastavlja u jahalištu sa za to posebno pripremljenim konjima. Polaznici individualno izvode vježbe s konjima, a budući da se sve snima, po povratku u učionicu ukratko se analizira snimljeni materijal. Nakon radionice, u razdoblju od tri do četiri tjedna, svaki polaznik dobiva individualni snimak s vježbama koje je odradio. Teorijska baza za ovakav rad temelji se na neuro-lingvističkom programiranju (NLP), objašnjava Plašćar.

Cilj je radionica, kaže ona, pomoći menadžerima da osvijeste način rukovođenja u praksi te im omogućiti da prilagode i pronađu nove načine ponašanja koje daju najbolje rezultate u određenim situacijama, ovisno o povratnoj informaciji koju dobiju.

Za edukaciju, čiji je uvodni dio već prošao, priprema se i Kristijan Gržetić, konzultant za promociju koji radi i za pulsku agenciju Uniline.

- Za vrijeme pokaznih vježbi držao sam za uzde dva konja i morao sam ih provesti kroz četiri kontrolne točke. Morate zaobići čunjeve i zapravo ste u stalnoj interakciji s konjima. Ne smijete dozvoliti da se konji i vi razdvojite svatko na svoju stranu. To se može preslikati na klasično menadžersko upravljanje kadrovima: ako jedan član ode na jednu, a drugi na drugu stranu, zajednički cilj je nemoguće postići. Svi smo mi subjektivni, a putem ovih vježbi doznate jeste li kadri upravljati. Naime, ljudi najčešće iz određenih interesa nisu iskreni, što zbog hijerarhijskih odnosa, što zbog empatije. Konji su, međutim, životinje koje imaju instinkt, ne možete im se dodvoriti, upravljati njima ili na njih utjecati,  objašnjava Gržetić.

- Jedan od ta dva konja je tvrdoglav i ne prepoznaje nikoga tko ne zadobije njegovo povjerenje. Nakon što ovladate tim impozantnim životinjama, steknete ogromno samopouzdanje. U drugoj vježbi nisam bio dobar kao u prvoj, ali mislim da se nakon ovog tečaja stječe ogromno iskustvo, kaže Gržetić.  

Edukacijski programi uz pomoć konja nisu novost: u svijetu se provode već 16 godina po istoj HorseDream licenci koju posjeduje Sigma u Hrvatskoj. Tako su, primjera radi, ove radionice prošli menadžeri Microsofta, Siemensa, Shella, UniCredita, Ikee, Erste banke, Johnson&Johnsona, Vodafonea, Philips, Procter & Gamblea te drugih svjetskih kompanija. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter