Edukacijom protiv zaraze paunovim okom

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Analize lista maslina s područja Fažane na paunovo oko odrađenih posljednjih nekoliko mjeseci pokazale su zaraženost tom bolešću postotku od 25 do čak 95, čujemo od predsjednika Agroudruge iz Fažane Darija Šurana. Razvoju ove najznačajnije i najučestalije bolesti u maslinicima našeg podneblja pogodovalo je vlažno i toplo vrijeme u protekloj godini, posebno u jesen kada su se maslinari zapravo nadali hladnijem vremenu da bi stabla krenula u "zimski san".

U prosincu kada smo pisali o pojavi zaraze na jugozapadu Istre, Franko Raguž iz vodnjanske udruge Agroturist, upozorio je da je prag štetnosti za maslinu zaraženih pet posto listova.

- Postotak zaraze od 25 do 95 posto na uzorcima sa šest punktova na fažanskom području nisu pokazatelj da su zaražene sve ulike. Ali, zagađenost je velika i svakako prijeti velika opasnost da ove godine bude slab urod zbog otpalog lista. Bez lista, preko kojeg malina dobiva prehranu, nema ni ploda, objašnjava Šuran.

Ne prskati masline

Razvoj bolesti, ukoliko se stabla ne tretiraju, dovodi do opadanja inficiranog lišća, a kada to uzme maha maslina se iscrpljuje nastojeći regenerirati lišće zbog čega zanemaruje cvat. Ipak, ne treba prenagliti; Šuran upozorava da je prskanje maslina u ovom trenutku, dok su temperature ovako niske, nepotrebno, pa i štetno.

- Treba sačekati da dnevna temperatura stigne na 15 stupnjeva Celzija, da bi noćna bila oko 7 ili 8. Da prskamo sada kada je hladno otpalo bi lišće od bakra u zaštitnim sredstvima. Za 20-ak dana će vjerojatno prilike biti bolje pa će Agroudruga na vrijeme informirati maslinare o zaštiti maslina, kaže Šuran.

Tamne pjege - infekcija

Da bi se maslinari južne Istre znali nositi s ovom zarazom, u petak u Fažani Agroudruga s udrugom Istrian de Dignan organizira predavanje pod nazivom Paunovo oko - prepoznavanje, prevencija i zaštita. Predavanje mag. ing. fitomed. Ivice Lađarevića počinje u 18 sati u fažanskom Multimedijalnom centru.

- U sklopu predavanja ćemo demonstrirati i utvrđivanje zaraze paunovim okom brzom metodom s lužinom. Analiza listova masline na zarazu paunovim okom provodi se u ranoj fazi bolesti kada zaraza nije vidljiva golim okom, a tada je i važno djelovati zaštitnim sredstvima. Sto listova s donjeg dijela krošnje stabla potapa se na 20-ak minuta u 5-postotnu otopinu natrijeve lužine. Nakon što se izvade na suho, pregledavaju se lica listova na kojem se, ako je došlo do infekcije, pojavljuju tamne pjege. Broj zaraženih listova odgovara postotku zaraze, rekao je Šuran. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter