Edukacija službenika za učinkovitiju javnu upravu

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Istarska javna uprava - kvaliteta u službi građana naziv je novog projekta stručnog usavršavanja službenika županije, gradova i općina, te zaposlenih u javnim ustanovama i komunalnim tvrtkama Istarske županije. Oni će sudjelovati na tri stručna seminara, koji počinju u travnju, na kojima će steći dodatna znanja o vođenju upravnog postupka, izradi općih pravnih akata te uredskom poslovanju i arhivistici.

Projekt, čiji je cilj poboljšanje učinkovitosti javne uprave te sustavna izgradnja mladih stručnjaka koji će dugoročno jamčiti kvalitetu pružanja javnih usluga građanima, u petak su istarskim načelnicima i gradonačelnicima te županu predstavili zamjenik ministra uprave dr. sc. Zoran Pičuljan i prof. dr. sc. Dario Đerđa, predstojnik katedre Upravnog prava riječkog Pravnog fakulteta.

Pičuljan je pritom novinarima izjavio da je promoviran projekt očekivane istarske izvrsnosti u razvoju javne uprave u IŽ-u.

- Projekt je usmjeren na stručno usavršavanje i ulaganje u mlade i kvalitetne ljude koji će biti nositelji javnih funkcija i obavljanja poslova u javnom interesu u Istarskoj županiji.  Značajno je na razini Hrvatske da je riječ o prvom integralnom projektu koji će se baviti zajedničkim temama, od izrade pravnih propisa, njihove interpretacije, izrade konkretnih rješenja, učinkovitosti i kvalitete tih rješenja pa do tehničke urednosti funkcioniranja javne uprave. Konačno, ne treba zanemariti da se ovdje radi o donošenju odluka i propisa na regionalnoj i lokalnoj razini, a to je sve ono što čini sadašnjost djelovanja javne uprave u Europskoj uniji. Ovdje se radi i o primjeni evropskog prava, evropske pravne stečevine na lokalnoj i regionalnoj razini i zato će ulaganje u znanje koje službenicima za takvo što treba biti ulaganje u budućnost, što u sljedećih nekoliko godina ne može biti neisplativo, rekao je Pičuljan.

Đerđa je kazao da se ovaj  nacionalni projekt počinje realizirati upravo u Istarskoj županiji.

- Projekt ima tri komponente: prva se odnosi na opće normiranje i trebala bi doprinijeti višoj kvaliteti pravnih propisa koji će se donositi u JLS-u. Druga komponenta odnosi se na kvalitetu upravnog odlučivanja javnih službenika koja bi trebala ubrzati vođenje upravnih postupaka, dovesti do veće pravne sigurnosti, te standardizirati određene mjere u vođenju upravnih postupaka.  Konačno, treća komponenta odnosi se na standardizaciju uredskog poslovanja i arhivistiku u samim javnim upravnim tijelima. Važno je reći da zadaća ovog projekta nije samo primjena lokalnog, odnosno regionalnog zakonodavstva, odnosno propisa koje donose gradovi, općine i županija, već i primjena nacionalnih propisa, ali i ono što se sad javlja kao izuzetno velik problem u pravnom sustavu RH, a to je primjena pravne stečevine EU-a i propisa EU-a u jedinicama lokalne i područne samouprave, rekao je Đerđa.

Župan Flego izjavio je da ovaj projekt svjedoči o zajedništvu javnog sektora u smislu napredovanja i edukacije, i to ne samo vodstva općina, gradova i Županije, ustanova i komunalnih poduzeća, nego i svih službenika i zaposlenika.

- Korisnici naših usluga su građanke i građani Istre i trebamo sve raditi da budemo bolji. Zato ovaj seminar ne gledam kao trošak, nego kao ulaganje u naše znanje, kompetenciju, brzinu, učinkovitost i efikasnost. Na ovim seminarima učit će se raditi i siguran sam da će na koncu o uspješnosti edukacije suditi samo građani, rekao je Flego. Gradonačelnik Miletić kazao je da su učinkovitost i odgovornost dvije ključne riječi bitne za javnu upravu.

- Drago mi je što ulaganjem u znanje mladih možemo postići još veću razinu efikasnosti naše javne uprave, a mislim da je Grad Pula u proteklih je nekoliko godina pokazao ne samo riječima, nego i djelom, koliko ulaže u društvenu odgovornost, u standarde kvalitete, u e-upravu, te da smo tako smanjili troškove javne uprave, te s druge strane povećali efikasnost. Vjerujem da ćemo ovim projektom postići još veću razinu kvalitetu rada javne uprave, izjavio je Miletić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter