Edukacija PU istarske: Invaliditet nije ničiji izbor

Marica Mirić, Zorislav Bobuša, Dragutin Cestar i Davor Komar (M. SARDELIN)
Marica Mirić, Zorislav Bobuša, Dragutin Cestar i Davor Komar (M. SARDELIN)

U zgradi PU istarske održana je konferencija za novinare o edukaciji policijskih službenika u poboljšanju kvalitete postupanja i pristupanja osobama s invaliditetom.

- Cilj edukacije je upoznavanje policajaca s teškoćama s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom te senzibiliziranje na specifične potrebe i nužnost posebnog pristupa, ne bi lim se na adekvatan način pomoglo u ostvarivanju prava.

Policija je javna služba koja je primarno odgovorna za sve građane te zaštitu njihovih prava i sloboda. S obzirom na specifične potrebe osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti, kao i na poteškoće na koje nailaze u komunikaciji s okolinom i u kontaktu s policijskim službenicima, inicirali smo zajedničku aktivnost s Društvom distrofičara Istre i krovnom organizacijom, Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Dogovorena je edukacija policijskih službenika kao i službenika koji rade na upravnim poslovima i u inspektoratu, koja će se provesti kroz četiri modula, rekao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar.

Prvi modul je namijenjen policijskim službenicima temeljne policije koji su po prirodi posla u stalnom kontaktu s građanima, a ostala tri obuhvaćaju službenike prometne i kriminalističke policije te službenike upravnih poslova i inspektorata.

PU istarska je u proteklih nekoliko godina s ciljem da omogući osobama s invaliditetom nesmetan pristup zgradi PU i policijskih postaja prilagodila pristupne ulaze u objekte. Za ulazak u zgradu PU istarske postavljeno je dizalo, u postajama u Poreču i Umagu je izgrađena rampa, a u Rovinju je postavljena kosa podizna platforma.

Davor Komar, predsjednik DDI-ja, koji je inicirao edukaciju, rekao je da bi unatrag desetak godina bilo teško, praktički nemoguće, održati jednu ovakvu konferenciju za novinare u policiji, no vremena se mijenjaju. Napomenuo je da je Istra mnogo učinila za osobe s invaliditetom. "Došli smo do ovog projekta da policijske službenike upoznamo s našim specifičnostima, da im ukažemo kako si možemo pomoći i bolje surađivati", zaključio je Komar. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter