Edukacija o uzgoju ljekovitog i začinskog bilja

Svaki polaznik će imati priliku raditi i destilirati svoje bilje (Arhiva/J. O.)
Svaki polaznik će imati priliku raditi i destilirati svoje bilje (Arhiva/J. O.)

U prostorijama Diopter otvorenog učilišta predstavljen je jučer projekt "Aroma samozapošljavanja". Kako je rečeno, nositelj ovoga projekta je Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskoga Broda, dok mu je partner Diopter - otvoreno učilište Pula, a suradnik lokalne ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera, predstavila je dosadašnje aktivnosti projekta podsjetivši da je projekt odobren za financiranje bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru operativnog programa IPA IV Razvoj ljudskih potencijala, na natječaju "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih".

Ukupna vrijednost projekta je 152,7 tisuća eura od čega Europska unija sufinancira 144 tisuće eura. Projekt je započeo 19. listopada 2013. godine, a traje 12 mjeseci, odnosno do 18. listopada 2014. godine.

- Opći cilj projekta je pridonijeti jačanju sektora obrazovanja odraslih da bi povećali konkurentnost na tržištu rada, a specifični cilj osmišljavanje novog programa, a to je pilot-projekt edukacije odraslih za uzgoj i preradu aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja, navela je Milevoj.

Edukacija polaznicima omogućava stjecanje dodatnih kvalifikacija čime postaju konkurentniji na tržištu rada, ali ih i potiče na samozapošljavanje u području poljoprivrede.

U skladu s time, u tijeku dosadašnje provedbe projekta, teoretski dio nastave besplatno je odslušalo i uspješno položilo 45 (uglavnom nezaposlenih) polaznika, od toga 15 s područja Istarske županije.

Ukupno 30 polaznika, odnosno deset polaznika iz svake pojedine županije s najboljim rezultatima postignutim na teoretskom dijelu nastave dobilo je priliku priključiti se izvođenju praktične nastave u trajanju od sto sati.  (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter