Edukacija o nasilju putem mobitela i računala

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Budući da djeca i mladi svakodnevno koriste računala i mobitele te ponekad nisu ni svjesni opasnosti koje im prijete u ovakvom obliku komunikacije, Odjel prevencije Policijske uprave istarske osmislio je edukativna predavanja o tom problemu za djecu, roditelje i prosvjetne djelatnike.

U posljednja dva tjedna policijska službenica Odjela prevencije Vesna Lončar Brnadić održala je predavanja u osnovnim školama Trviž i Svetvinčenat, Talijanskoj osnovnoj školi u Novigradu te u pulskoj Osnovnoj školi Šijana, gdje joj se pridružila i kolegica iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta mladih i obitelji Vedrana Milovan.

Djeca su upozorena da prilikom komunikacije mobitelom ne pišu ništa čega bi se sramili kada to kasnije pročitaju njihovi prijatelji, te da ne šalju fotografije koje ne bi željeli da se objave jer sve što se šalje može biti iskorišteno za ucjenu. Upozorena su da ne komuniciraju s nepoznatim osobama jer se mogu lažno predstaviti, te da ne daju fotografije i podatke o sebi, a ukoliko prime uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku, trebaju se, čak i kada učine nešto loše, obratiti roditelju, nastavniku ili drugoj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Iz PU istarske djecu su upozorili da ne brišu podatke i fotografije s mobitela ili računala kako bi policija mogla pronaći osobu koja im šalje takve poruke, te da ne idu na sastanak s osobom koju su upoznali putem mobitela, raznih chatova i blogova. Također, iako djeca imaju pravo na privatnost, roditelji imaju pravo i obvezu znati s kime se druže i komuniciraju na internetu.

Roditeljima, pak, iz PU istarske poručuju da razgovaraju sa svojom djecom o odgovornom korištenju mobitela ili računala. Mnogi roditelji već znaju da računalo koje koristi dijete treba biti smješteno u prostoriji u kojoj borave i odrasli te da je potrebno s vremena na vrijeme provjeravati popis web stranica koje dijete posjećuje, kao i sadržaj mobilnog telefona. Roditelji su upozoreni da obrate pozornost na komunikaciju koju dijete ostvaruje noću te nadziru troškove koje dijete stvara korištenjem mobitela. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter