Edukacija mocno oružje protiv mobinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna tribina na temu mobinga - zlostavljanja na radnom mjestu, okupila je u cetvrtak u umaškoj vijecnici sindikalne povjerenika i aktiviste iz gradskih ustanova i istarskih turistickih tvrtki.

U organizaciji povjerenstva za ravnopravnost spolova i zaštitu ljudskih prava Grada Umaga te Sindikata Istre i Kvarnera govorili su predsjednica zagrebacke udruge Mobing Jadranka Apostolovski i pravnik Ivan Hranj, a okupljene su pozdravili predsjednik povjerenstva Slaviša Šmalc i voditeljica ureda SIK-a Dorina Buic.

Uz problem ilustriran nizom konkretnih primjera, predstavili su pravnu regulaciju u Hrvatskoj i EU-u te drugu, koja pruža besplatnu pravnu pomoc i, kroz projekt škole socijalnih vještina, omogucuje žrtvama da podignu samopoštovanja i nauce se zauzeti za sebe. Mocno oružje protiv mobinga je edukacija, istaknuto je.

- Srbija je jedina zemlja u našoj regiji koja je donijela zakon o sprecavanju zlostavljanja na radu. Žao mi je da oni koji odlucuju u Hrvatskoj to dosad nisu ucinili, jer smo prijedlog zakona imali još 2007. Za to i dalje lobiramo, jer imamo dobre zakone o radu i suzbijanju diskriminacije, odnosno o ravnopravnosti spolova, ali je za podrucje mobbinga ostavljeno subjektivno tumacenje o tome je li netko žrtva ili nije, kazala je Apostolovski.

Udrugu dnevno javljaju najmanje cetiri osobe. "Žrtve su u velikoj vecini žene. Dosta je onih koje su u posljednjih godinu dana odlucile postati majke, pa je u trenutku kad se vracaju na posao njihovo radno mjesto ukinuto ili im se daje otkaz. To je posebno porazno za zemlju s tako malim natalitetom", kazala je. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter