Edukacija mještana i novi kontejneri za čišći okoliš

Općina je već dijelila kompostere mještanima (P. SOFTIĆ)
Općina je već dijelila kompostere mještanima (P. SOFTIĆ)

Od ovog mjeseca mještani Pješčane Uvale, nakon drugih naselja u općini Medulin, Vinkuran, Vintijan, Valbonaša i Pomer, uključeni su u pilot-projekt prikupljanja odvojenog otpada po modelu "od vrata do vrata". Time imaju mogućnost pristupačnijeg i jednostavnijeg odvajanja otpada na kućnom pragu.

Razlika je u tome što se na "zelenom otoku" u kontejner žute boje ili žutog poklopca odlagalo plastiku, metal i tetrapak, a sada se već na kućnom pragu odvaja plastika od metala u pripadajuće vreće, ističu u Općini Medulin. Tetrapak, kao i ostala višeslojna ambalaža ili zamašćena ambalaža, odlaže se kao miješani komunalni otpad.

Kante i vreće za razni kućni otpad

Tijekom listopada i studenog, djelatnici općinske komunalne tvrtke Med-eko servis u suradnji s Udrugom Zelena Istra, u Pomeru, Vinkuranu, Pješčanoj Uvali te ovog tjedna u Banjolama, gdje je mještanima podijeljeno i deset kompostera, održali su radionice s ciljem edukacije i daljnjeg upoznavanja s projektom "Od vrata do vrata". Med eko servis za mještane planira izraditi i vodič o odvojenom prikupljanju otpada.

Tvrtka Med eko servis je, nakon priprema za edukaciju, koje su sadržavale izradu letaka s najavom projekta, letaka s edukativnim sadržajem i uputama o odvajanju pojedinih vrsta otpada s kalendarom odvoza te nabavku i dizajniranje posuda i vreća, započela pilot-projekt podjelom kanti za kućanski (komunalni) miješani otpad, kanti za otpadni papir i karton, vreća žute boje za otpadnu plastiku i vreća crne boje za otpadni metal.

Na lokacijama dotadašnjih "zelenih otoka" za odvajanje otpada u naseljima, obuhvaćenim pilot-projektom, postavljeno je po tri kontejnera za odvajanje otpadnog stakla po boji: po jedan za bijelo staklo, zeleno i za smeđe staklo kao korak dalje u kvalitativnom odvajanju. No, od toga se kasnije odustalo pa da je kućanstvima naknadno uvedena podjela vreća zelene boje za otpadno staklo.

Nastavlja se s podjelom kompostera

Rezultati četveromjesečnog provođenja projekta skupljanja odvojenog otpada po modelu "od vrata do vrata", navode u Općini, pokazuju da se ovim modelom umanjuje udio miješanog komunalnog otpada, a povećava udio prikupljenog biorazgradivog otpada, što je u skladu s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i postizanju ciljeva planskih i strategijskih dokumenata Općine, Županije i države.

To se odnosi na otpadni papir i karton, ali i na biootpad iz kućanstava i vrtova, jer je u ovom periodu povećan interes građana za korištenjem kompostera u okućnicama.

"Zeleni otoci" na području općine Medulin već nekoliko godina mještanima svih naselja omogućavaju odvajanje otpada u spremnike za otpadni papir, otpadno staklo, otpadnu plastiku i metal. Postavljeni su na javnim površinama, a do kraja prošle godine bili su na ukupno 56 lokacija.

Istovremeno se provodila i nastavlja akcija podjele kompostera mještanima. Ovim mjerama omogućuje se smanjenje udjela biorazgradivog otpada odloženog na odlagalište Kaštijun, ističu u Općini. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter