Edukacija budućih europrojektanata u Balama

Polaznici radionice u kaštelu Bembo
Polaznici radionice u kaštelu Bembo

U Balama je započela trodnevna radionica "Upravljanje projektnim ciklusom" u organizaciji Županijskog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije u Centru za EU i međunarodnu suradnju. Na njoj sudjeluju zaposleni iz javnog, privatnog i civilnog sektora te mladi nezaposleni. Prva je to od četiri radionice iz ciklusa stručnih edukacija europskog projekta AdriGov, organizirana radi stjecanja novih znanja i vještina o upravljanju europskim fondovima na području Istre.

Otvarajući radionicu za buduće europrojektante, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan kazao je da je Istarska županija najspremnija za korištenje europskih fondova.

- Imamo brojne spremne projekte za strukturne fondove i radimo na dokumentaciji za razvojne projekte u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Dosad smo povukli 109 milijuna eura europskog novca te proveli pet projekata usmjerenih na edukaciju osoba za pripremu i provedbu europskih projekata. Projektom AdriGov uspostavili smo Centar za EU i međunarodnu suradnju u Balama i u potpunosti ga opremili, a planiramo organizirati još edukacija, rekao je Otočan.

Naglasio je i važnost regionalne razine u apsorpciji EU-fondova, osvrnuvši se na izjavu europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna, koji je u svom posjetu Hrvatskoj naglasio da bi bilo dobro da se upravljanje EU-fondovima spusti na regionalnu razinu jer se oni tako efikasnije koriste, što se može vidjeti na primjeru Poljske.

- Bilo bi tragično da Hrvatska odvaja više novca za EU nego što povlači. Veliki problem predstavlja predfinanciranje i sufinanciranje velikih projekata, i to je ono što očekujemo od države - da uredi taj dio posla i postavi jasna pravila da bismo mogli nastaviti razvijati naše prioritete. Ključni element su osposobljeni ljudi koji mogu kvalitetno upravljati tim projektima, rekao je načelnik županijske uprave Valerio Drandić. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter