Edukacija 60 kuhara tradicionalne kuhinje

U sklopu projekta će se 60 kuhara usavršiti za pripremu tradicionalne, lokalne i regionalne hrane
U sklopu projekta će se 60 kuhara usavršiti za pripremu tradicionalne, lokalne i regionalne hrane

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Pula na konferenciji za novinare Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera - Otvorenog učilišta Pula za obrazovanje i osposobljavanje odraslih, predstavila je projekt pod nazivom "Razvoj programa usavršavanja kuhara tradicionalne (lokalne i regionalne) kuhinje - Okusi tradicije".

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište "Andragog" iz Županje, a partneri su na projektu, uz učilište Diopter, i Institut za etnologiju i folkoristiku Zagreb i Učilište Studium Vukovar. Suradnici na projektu su HGK-a i Hrvatski zavod za zapošljavanje Županja i Vukovar.

Kako je navela Milevoj, projekt se financira bespovratnim sredstvima Europske unije i to u sklopu operativnog programa IPA IV "Razvoj ljudskih potencijala", natječaja "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih".

- Opći cilj projekta je pridonijeti jačanju sektora obrazovanja odraslih ne bi li se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada, a specifičan je cilj osmišljavanje novog programa za specijalista tradicionalne kuhinje, uzimajući u obzir upravo potrebe tržišta rada, navela je Milevoj.

Kako je naglasila, projekt traje 12 mjeseci, odnosno od 19. listopada 2013. do 18. listopada ove godine, a njegova ukupna vrijednost je 167.788 eura, od čega EU financira 149.146 eura. Projektom su planirane brojne aktivnosti: analiza lokalne i regionalne tradicionalne kuhinje, terensko istraživanje u dvije regije, Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj, zatim analiza prikupljenih podataka te izrada etnološkog elaborata i kuharice s 50 recepata na tri strana jezika.

Najvažnije je da će se projektom izraditi obrazovni program za pripremanje tradicionalnih jela te besplatno educirati 60 polaznika - prvih kuhara tradicijske kuhinje u Hrvatskoj. Njihovo obrazovanje započet će u ožujku ili travnju, tako da se kuhari osposobe prije sezone.

Trebala bi se, rekla je Milevoj, razviti i mreža ugostiteljskih objekata u kojima bi se implementirala ova jela, a sve s ciljem obogaćivanja turističke gastroponude upravo zahvaljujući lokalnoj tradicionalnoj kuhinji.

Neke od aktivnosti projekta za usavršavanja kuhara već su provedene, a ovih su dana u Istri boravile djelatnice zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku Melanija Belaj, Marina Blagaić Bergman i Jelena Ivanišević Caput, koje su provodile istraživanje na terenu, pričale s ugostiteljima i "običnim ljudima" da bi doznale što su nekada jeli naši stari. Još jedno petodnevno istraživanje provest će i u veljači.

Navele su da su između prehrane prije 50, 100 godina u Istri i Slavoniji uočene su sličnosti, prije svega jednostavnost jela, a ono što ugostitelji danas nude pod tradicionalnim i autohtonom hranom zapravo su jela koja su se kuhala samo za blagdane. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter