Educirati građane o gospodarenju komunalnim otpadom

Domaća maneštra od koromača
Domaća maneštra od koromača

U organizaciji Grada Pazina održan je sastanak o gospodarenju komunalnim otpadom kojem su prisustvovali pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, načelnici općina Cerovlje, Gračišće, Tinjan, Karojba, Lupoglav, i Motovun, pročelnici općina Tinjan i Sveti Petar u Šumi te predstavnici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, tvrtke Eko Adria d.o.o. i komunalne tvrtke Usluga d.o.o. Pazin.

Na sastanku se govorilo o gospodarenju komunalnim otpadom na području Grada Pazina i susjednih mu općina na kojima uslugu sakupljanja otpada pruža komunalna tvrtka Usluga d.o.o. Pazin. Prezentaciju načina gospodarenja komunalnim otpadom, selektivno prikupljenim otpadom kao i promjene na tom području uvjetovane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i njegovim podzakonskim aktima održao je direktor pazinske Usluge Dragan Šipraka. Nakon čega je Vesna Dukić iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom upoznala nazočne s kronologijom izgradnje Centra i tehnologijom obrade otpada koji pristigne u ŽCGO Kaštijun. Aleksandar Lazić, predstavnik tvrtke Eko Adria d.o.o. upoznao je sudionike sastanka a fazama u donošenju Plana gospodarenja otpadom i obvezama jedinica lokalne samouprave prema Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom.

U raspravi se najviše govorilo o komunalnoj opremi, sufinanciranju komunalne opreme od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i najavljenih natječaja Fonda. Zatim o strukturi buduće cijene sakupljanja i odvoza otpada sukladno novoj zakonskoj regulativi, rokovima za ostvarenje zakonskih obveza u donošenju akata jedinica lokalne samouprave kao i digitalizaciji sustava za prikupljanje komunalnog otpada.

Na kraju je zaključeno kako je novim obvezama potrebno provesti pravovremenu, ali i kontinuiranu edukaciju građana. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter