Edo Kos, direktor HC-a, o gradnji rotora u Šijani

Edo Kos, Hrvatske ceste
Edo Kos, Hrvatske ceste

U žiži zanimanja i mnogobrojnih polemika pulske javnosti zadnjih je mjeseci izgradnja kružnog toka u Šijani, na ulazu u Pulu. Stoga smo kroz razgovor s Edom Kosom, direktorom Hrvatskih cesta, tvrtke koja je investitor projekta, pokušali otkriti uzroke probijanja rokova izgradnje, jer dovršetak je prvobitno bio zacrtan još prije turističke sezone.

U startu nam je Kos potvrdio da će rotor i njegova četiri kraka biti pušteni u promet do ponedjeljka, 15. srpnja, a peti krak, koji prolazi pored Plodina i Kauflanda, do 15. kolovoza.

- Hrvatske ceste su prije početka predmetnih radova čekale potvrdu građevinske dozvole te je iz tog razloga izvođač uveden u posao 15. veljače ove godine. Podsjećam, građevinska je izdana 8. veljače, rekao je Kos.

- Smatram da se u medijima pisalo isključivo o probijanju rokova, bez navođenja problematike koja je dovela do toga. Ne želimo skrivati da je bilo problema, bilo ih je, ali isto tako tvrdim da su Hrvatske ceste odmah poduzimale sve potrebno da bi se u najkraćem roku oni otklonili. Nismo mogli utjecati na vremenske nepogode ni na probleme s postojećim instalacijama, što je obilježilo projekt na samom početku i bitno utjecalo na samo izvođenje radova.

- Je li sva projektna dokumentacija bila spremna kad su radovi počeli?

- Problem instalacija doveo je do izmjena koje su provedene kroz izvedbeni projekt te je došlo do značajnog povećanja troškova zbog izmještanja telekomunikacijske infrastrukture. Došlo je i do promjene trase vodovoda te se nije moglo krenuti s narudžbom materijala dok nije izrađen izvedbeni projekt i troškovnik. Herculanea je za odvodnju 30. siječnja dostavila izmjene i dopune posebnih uvjeta priključenja na sustav odvodnje, koji je uvjetovao izmjenu projekta oborinske, fekalne i mješovite kanalizacije, a izmijenjena je projektna dokumentacija dostavljena na gradilište parcijalno, zaključno s 14. travnjem, jer je projektant IGH kasnio s izradom, što je onemogućilo izvođenje radova maksimalnim mogućim intenzitetom. (razgovarao G. ROJNIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter