Edmund Stoiber ne govori istinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Hrvatske narodne banke demantirali su i nazvali neistinitom izjavu bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera za tjednik Der Spiegel kojom se, vele u HNB-u, «insinuira necasno ponašanje HNB-a i njenog guvernera u slucaju preuzimanja Hypo banke Zagreb od strane BLB-a».

- HNB i guverner Željko Rohatinski nisu imali, kao što sugerira ta izjava, jedno stajalište za javnost, a sasvim drugacije u kontaktima s njemackom bankom. Neistinita je Stoiberova izjava da je BLB suglasnost za preuzimanje vec dogovorio s HNB-om, u casu kad se Stoiber «zaigrao» uplitanjem u ovaj slucaj, obracajuci se pismom drugim institucijama hrvatske vlasti i javnom izjavom u Splitu 20. kolovoza 2007., nakon susreta s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom. Cinjenice i dokumenti govore drugacije, navodi se u reagiranju HNB-a.

Tako se u priopcenju naše središnje banke opisuje kako je BLB prvi zahtjev HNB-u predao 30. svibnja 2007., a nakon njegove obrade Savjet HNB-a o tome je raspravljao 11. srpnja te je zahtjev ocijenjen neprihvatljivim zbog postupanja BLB-a u slucaju Rijecke banke i obrazloženja u kojem se navodi da u poslovanju HAAB nece biti nikakvih promjena. «Sukladno stavu velike vecine clanova Savjeta, guverner HNB-a donio je rješenje o odbijanju zahtjeva», vele u HNB-u, dodajuci da je ta odluka bila konacna i nepromjenjiva.

U HNB-u isticu da zakonski propisi dopuštaju podnositelju odbijenog zahtjeva da podnese novi zahtjev, koji ce biti usuglašen s važecom regulativom i kriterijima središnje banke. BLB je nakon spomenute odluke zamolio za razgovor u HNB-u i sastanak s guvernerom i još nekim vodecim ljudima HNB-a održan je 17. srpnja 2007. Istice se da na tom sastanku stajališta HNB-a nisu nimalo promijenjena te nikakvog dogovora ni sporazuma kojim bi se HNB obvezivao na suglasnost ni tom prigodom nije bilo.

Navodi se i da s obzirom da pritisci na HNB nisu dali željenog ucinka, za preuzimanje HAAB-a njemackoj banci nije preostao drugi nacin nego da podnese novi zahtjev bitno drugacijeg sadržaja nego što je bio prvi.

- Novi zahtjev BLB-a primljen je u HNB-u 28. kolovoza 2007., a prethodno je objavljena i javna isprika BLB-a štedišama Rijecke banke i hrvatskoj javnosti zbog nacina napuštanja te banke cim je zapala u teškoce. U novom zahtjevu u cijelosti su ispunjeni uvjeti i preuzete obveze koje je postavila hrvatska središnja banka, istice se u priopcenju.

- Na temelju sadržaja novog zahtjeva, a ne zbog politickih pritisaka ili bilo kakvih «zakulisnih» sporazuma u kojima bi sudjelovao HNB i njegov guverner, na sjednici Savjeta HNB-a održanoj 12. rujna 2007. novi zahtjev BLB-a dobio je suglasnost, zakljucuje se u priopcenju. Dodaje se da to da su zahtjevi HNB-a bili opravdani najbolje pokazuje cinjenica da Hypo Hrvatska posluje zdravije nego prije, ostajuci stabilna i visoko kapitalizirana i u aktualnoj financijskoj krizi medunarodnih razmjera, koja je i u njenoj austrijskoj maticnoj banci i kod krajnjeg njemackog vlasnika BLB-a razotkrila velike probleme i gubitke, zakljucuje se u priopcenju HNB-a.


Podijeli: Facebook Twiter