Edi Kovačić pravi najbolje kobasice, a Greta Vižintin najbolje kroštule

Degustiranje i ocjenjivanje kobasica
Degustiranje i ocjenjivanje kobasica

Edi Kovačić iz Buja pobjednik je jubilarne 25. Luganigade u Marušićima, natjecanja u pripremanju istarskih kobasica na tradicijski način. Nakon izlučnih natjecanja po mjesnim područjima (Buje, Kaštel, Krasica, Marušići, Oprtalj…), na finalno natjecanje došlo je 15 natjecatelja sa svojim kobasicama koje su ponuđene na kušanje i ocjenjivanje. Oko stola s narezanim, svježim, malo prosušenim kobasicama pod brojevima okupili su se ocjenjivači, odabrani među posjetiteljima, njih 21. Gledali su, mirisali, kušali… i bodovali.

Mala razlika

Tako je luganiga Edija Kovačića dobila najviše glasova, a samo jedan bod manje dobila je kobasica koju je proizveo David Šav iz Marušića, čestog pobjednika ovog natjecanja. Na trećem mjestu je bio proizvod koji je u svom domu napravio Dante Marušić iz Marušića.

Mala bodovna razlika govorila je da su ove godine na ocjenu ponuđene kvalitetne domaće kobasice, s malim razlikama, što govori da su se svi trudili da naprave najbolju kobasicu, ali svatko uz neki svoj mali tajnoviti sastojak, sve u tradicijskim okvirima.

Pobjednik Edi Kovačić nije krio zadovoljstvo. Pobijedio je i na prednatjecanju u Bujama, u organizaciji Zajednice Talijana.

- Drago mi je da sam pobijedio u jakoj konkurenciji. Sudjelujem na Luganigadi u Marušićima dugo godina, a ovo mi je prva pobjeda. Kobasice su ove godine dobre, vrijeme je pogodovalo dobrom sušenju, bilo je i hladnoće i vjetra. Inače, ja uvijek radim na starinski način, sol, papar, vino, ružmarin…ništa posebno. Meso je od svinja iz mog uzgoja na selu, tako radim uvijek i svake godine su kobasice dobre – kaže Kovačić.

Nakon proglašenja najboljih kobasica i kroštula, fešta je nastavljena uz glazbu, fritaju i palentu s kobasicama i čašicu dobrog domaćeg vina..

Bicikliranje i pješačenje

Drugog dana manifestacije u čast Luganigadi i natjecateljima, unatoč hladnom vremenu cestama i puteljcima Gornje Bujštine vozili su biciklisti, a na šetnju šumskim stazama Kornarije odlučili su se najodvažniji ljubitelji hodanja. Sve ih je po povratku, kao i druge posjetitelje, čekala topla mega fritaja s domaćim kobasicama. Podsjetimo, još u petak navečer, u okviru Luganigade, održano je natjecanje konoba u pripremanju jela s istarskim kobasicama, a pobijedili su domaćini – kuharska ekipa konobe Atelier iz Marušića.

Dvadeset uzoraka kroštula

I dok su se ocjenjivači naslađivali i častili nepce ugodnim okusima kobasica, na drugoj strani je deset degustatora ocjenjivalo kroštule, tradicijski istarski kolač. Ove sedme godine održavanja Kroštulade domaćice s područja Marušića, Oprtlja, Grožnjana, Kaštela, pa čak jedna iz Slovenije, bile su vrijedne i na ocjenu donijele čak 20 uzoraka te slastice… Ocjenjivao se izgled, boja, ali najviše okus i opći dojam. Bodovanjem se došlo do najboljih. A najbolje je kroštule ove godine donijela Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja. Drugo mjesto pripalo je kroštulama Ornele Škerlić iz Oskoruša, a treće kroštulama Doriane Bernobić iz Kaštela. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter