Edi Gobo na miru do 2030.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajnik pulskog IDS-a Edi Gobo, odnosno njegova tvrtka Awa, nedavno je potpisao ugovor sa Županijom kojim je na cak 20 godina dobio koncesiju za dva medulinska privezišta. Ta vijest sama po sebi i ne bi bila posebno zanimljiva da nije rijec o tvrtki koja je bespravno gradila molove na tim privezištima, zbog cega je policija protiv Goba proslijedila kaznenu prijavu nadležnom odvjetništvu, a trenutno se zbog tog kaznenog djela vodi i sudski postupak pred Županijskim sudom u Puli.

Kako je moguce da se osobi koja je zbog bespravne gradnje prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu i protiv cije je firme donesen niz rješenja raznih inspekcijskih službi zbog bespravne gradnje, ali i uzurpacije pomorskog dobra, dodijeli koncesija na 20 godina, pitanje je na koje smo odgovor pokušali dobiti u Županiji.

O legalizaciji i drugim necistim silama
Resorni procelnik Josip Zidaric uvjerava nas da je u ovom slucaju sve u skladu sa zakonom: bespravni molovi su legalizirani, a Gobova je tvrtka, kao jedini ponudac na javnom natjecaju koji je objavljen koncem 2009., izabrana za koncesionara.

Valja pritom ipak osvježiti pamcenje, buduci da su možda neki i zaboravili Gobove nestašluke na plažama koje su u meduvremenu postale privezišta. Naime, na stranicama Glasa Istre taj se slucaj pojavio još 2006., kada smo pisali o tome da je tajnik pulskog IDS-a ispod današnjeg hotela Holiday odlucio obnoviti stari mol na medulinskoj plaži koju mu je 1995. u koncesiju dodijelila Istarska županija, a u nastavku staroga napravio je i novi mol, za koji je izjavio da je i ranije postojao, samo što ga je malo pomaknuo u stranu ne bi li ga zaštitio od juga!? Pritom je tvrdio da je za te zahvate imao suglasnost davatelja koncesije, što su, medutim, u Županiji demantirali.

Kad je bilo jasno da je Gobo napravio nešto što nije smio, inspekcija Ministarstva mora prvo mu je zabranila korištenje spornih molova da bi zatim gradevinska inspekcija utvrdila gradnju bez potrebnih dozvola. Sve se to, napominjemo, dogodilo dok je Gobo još imao koncesiju Istarske županije. U 2008. Gobu istjece koncesija, a Županija odjednom te plaže u koncesiju više - ne daje. Valja pritom istaknuti da u Prostornom planu uredenja opcine Medulin, odnosno njegovim izmjenama u 2008. (koordinator izrade izmjena i dopuna PPU-a bio je upravo Josip Zidaric), plaže koje je Gobo dotad imao u koncesiji odjednom postaju privezišta županijskog znacaja, na kojima se može vezati od 50 do 100 plovila. No, buduci da Gobo tada nije mogao dobiti županijsku koncesiju za privezišta, jer ju je jednostavno nemoguce dobiti za nešto što je nelegalno izgradeno, Županija odlucuje ne izdati koncesiju za dvije plaže, vec ih prepušta na upravljanje Opcini Medulin.

Nije teško pogoditi da je Opcina, u kojoj je donacelnik bio Zidaric, izdala koncesijsko odobrenje upravo Gobu. Medutim, i prije no što je dobio odobrenje za obavljanje djelatnosti, Gobo je - ocito siguran da mu njegovi stranacki kolege nece uskratiti zadovoljstvo da nastavi sa svojim biznisom na pomorskom dobru - postavio svoje barke, skutere i ostalu opremu u more, cime je, osim bespravnog graditelja na pomorskom dobru, postao i bespravni korisnik tog opceg dobra.



Politicko i rodbinsko pogodovanje
No, buduci da se kod nas uvijek sve dobro završi, barem za one koji su bliski vladajucim strukturama (u ovom slucaju IDS-u), tako se i Gobo s(p)retno izvukao iz svih ovih peripetija. Iako mu je, naime, inspekcija Ministarstva mora zabranila uporabu pomorskog dobra zbog njegovog bespravnog korištenja, Opcina nije izdržala a da ocu tadašnje clanice medulinskog poglavarstva Tee Rosanda ipak ne izda koncesijsko odobrenje. Unatoc svemu. Tea Rosanda je, medutim, godinu dana kasnije podnijela ostavku na mjesto clanice poglavarstva upravo zbog svog oca, nakon napisa u našem listu o tome da je pogodovala Ediju Gobu tako što je tražila izmjene opcinskog Plana upravljanja pomorskim dobrom da bi njezin otac mogao i u 2009. dobiti koncesijsko odobrenje.

Konacno, kada je postalo jasno da Gobo više nece moci dobivati koncesijska odobrenja po stranackom kljucu, Županija se potrudila da tajniku pulskog IDS-a ne propadne posao. Naime, županijski Odjel za prostorno uredenje i gradnju - Odsjek u Puli izdao je lokacijsku dozvolu za dotad bespravne molove. Iako je Gobo kasnije tvrdio da on nije investitor ni izvodac radova na tim molovima, lokacijske dozvole su, po rijecima Zidarica, izdane upravo njegovoj tvrtki.

Sada svi mogu mirno spavati: Edi Gobo zato što je za iducih 20 godina osigurao korištenje opceg dobra za privatni posao, a Županija zato što je omogucila tajniku pulskog IDS-a da zaraduje bez da ga pritom netko maltretira zbog sitnica kao što su bespravna gradnja ili uzurpacija pomorskog dobra. To što u svakom koncesijskom ugovoru piše da je koncesionar dužan za trajanja koncesije održavati i štititi pomorsko dobro, u ovom je slucaju ipak ostalo u drugom planu. (Bojan ŽIŽOVIC)

Gobo: Nemam što komunicirati s vama
Htjeli smo cuti i Gobovu verziju price kako je i zbog cega tražio legalizaciju bespravno izgradenih molova, ako tvrdi da ih on nije gradio, niti narucio njihovu gradnju. Tajnik pulskog IDS-a, medutim, nije bio raspoložen za razgovor s potpisanim novinarom.
- Da ne bih gubio svoje i vaše vrijeme reci cu samo da sam vam još prije tri godine rekao da mi nemamo što komunicirati, kazao nam je Gobo i nakon toga prekinuo telefonsku vezu.


Podijeli: Facebook Twiter