Ecstasyjem protiv PTSP-a?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MDMA, farmaceutska verzija ecstasyja, može znacajno poboljšati pozitivni ucinak psihoterapije kod oboljelih od PTSP-a. Pokazale su to dvije studije, no do odobrenja za širu upotrebu potrebna su dodatna testiranja.

Studije su pokazale da terapija izlaganja pri kojoj se pacijent prisjeca traumatskog dogadaja ili je iznova izložen situaciji koja je sigurna, ali potice njihove traume može uspješno smanjiti stres kod osoba koje pate od PTSP-a i drugih tjeskobnih stanja. Pacijenti na ovaj nacin uce odgovarajuce odgovoriti na situaciju koja ih uznemiruje. Medutim, terapija zahtijeva dosta vremena, a 40 posto osoba i dalje osjecaju post-traumatski stres i nakon terapije.

Kako bi poboljšali ovaj pristup znanstvenici su poceli eksperimentirati s lijekovima koje bi ukomponirali u proces. MDMA (farmaceutska verzija ecstasyja) jedan je od njih.

Naime, ecstasy povecava ispuštanje hormona oksitocina, koji olakšava povjerenje, suosjecanje i društvenu bliskost. A buduci se osobe koje pate od PTSP-a cesto osjecaju emocionalno izolirano i ne osjecaju korist ni od obitelji, terapeuta ili prijatelja koji pružaju podršku, korištenje ecstasyja, uz psihoterapiju i strog nadzor lijecnika, mogao bi, pretpostavlja se, ublažiti ove simptome izoliranosti.

"Povisujuci razinu oksitocina, MDMA može ojacati ukljucenost pacijenta u vlastitu terapiju i omoguciti da osjeti koristi od bliskosti meduljudskih veza i medusobnog povjerenja," pišu autori studije.

Drugo objašnjenje povoljnog djelovanja ecstasyja temelji se na djelovanju koje ovaj lijek ima na dvije regije u mozgu zbog cega se donekle blokira reakcija straha, a jaca emocionalna kontrola pa je osobi podnošljivije proživljavati traumatske situacije iz prošlosti.

Medutim, autori upozoravaju na oprez, iako ovi hormoni mogu djelovati pozitivno, oni, takoder mogu povecati osjecaj tjeskobe kod osoba s PTSP-om jer je rijec o hormonima stresa.

Ecstasy u kombinaciji s psihoterapijom vec se testira u dva klinicka ispitivanja.


Podijeli: Facebook Twiter