E.coli iz piletine uzrokuje urinarne infekcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerojatno ne postoji žena koja se barem jednom u životu nije susrela s neugodnom infekcijom urinarnog trakta, a znanstvenici sada tvrde da je tome sve cešce uzrok konzumacija piletine.

Znanstvenici su dugo sumnjali da su ljudi sami prijenosnici infekcije uzrokovane bakterijom Escherichiom coli, cije je prirodno stanište u donjem dijelu probavnog trakta. No, nova kanadska studija pokazala je da bakterija najvjerojatnije dolazi od peradi.

Tim sa Sveucilišta McGill u Montrealu usporedivao je uzorke sojeva E. coli iz urinarnih infekcija s 320 uzoraka E. coli iz piletine, svinjetine i govedine. Otkrili su da je ona iz piletine vrlo bliska uzorku.

"Piletina je spremnik E. coli koja uzrokuje infekcije poput onih urinarnog trakta", kaže autor studije Amee Manges.

Studija pokazuje da infekcija dolazi direktno od ptica, a ne od ljudske kontaminacije tijekom obrade hrane. Što je još gore, znanstvenici kažu da metode modernih farmi samo pogoršavaju situaciju.

"Zabrinuti smo zbog povecanja na lijekove otporne E. coli na farmama zbog nepravilnog ili prekomjernog korištenja antibiotskih lijekova tijekom proizvodnje životinjske hrane", kaže Manges te dodaje da je tijekom posljednjih desetljeca pojava rezistentne E. coli drasticno je porasla.

"Posljedica toga je da je lijecenje infekcija urinarnog trakta, što je nekad bilo jednostavno, postalo komplicirano, rizici za neuspješno lijecenje su veci, a troškovi u porastu."

Smanjena uporaba antibiotskih sredstava na farmama mogla bi dovesti do smanjenja razine rezistentne infekcije u ljudi.

Novi tip rezistentnog soja u E. coli zove se Extended-Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) i širi se medu britanskim farmama, tvrdi Soil Association.

U Velikoj Britaniji izmedu pet i 10 posto svih infekcija urinarnog trakta uzrokovanih E. coli sada su ESBL, zbog cega pozivaju na smanjenje uporabe antibiotika na stoci. Britanska vlada prošloga je mjeseca objavila da ce uložiti pola milijuna funti u istraživanje bakterije otporne na antibiotik.

Pravilno rukovanje i kuhanje piletine pomaže u ubijanju bakterija i smanjuje šanse inficiranja bakterijom E. coli.

Simptomi mogu ukljuciti peckanje prilikom mokrenja, cešcu potrebu za mokrenjem i bol u donjem dijelu trbuha. Ako ne prestane nakon nekoliko dana samo od sebe, trebalo bi potražiti lijecnicku pomoc. Komplikacije nisu uobicajene, ali ako do njih dode, mogu biti vrlo ozbiljne, poput zatajenja bubrega ili trovanja krvi.


Podijeli: Facebook Twiter