Eckman: Na repertoaru i pjesme Walkaboutsa

Chris Eckman & The Frictions
Chris Eckman & The Frictions

Osim što je poznat kao osnivač i vođa kultne američke grupe The Walkabouts te po suradnji s bendom Willard Grant Conspiracy, Chris Eckman znan je i kroz projekte kao što su The Strange, s članovima Bambi Molestersa, a u četvrtak će prvi put nastupiti u Puli s grupom The Frictions i to u sklopu Art&Music festivala na besplatnom koncertu na Kaštelu.

Iskoristili smo priliku da nam tim povodom kaže nekoliko riječi o bendu The Frictions koji, uzgred, čine i Luka Šalehar iz benda Silence te Tomi Popit i Bernard Kogovšek iz benda Hic Et Nunc.

- Kako biste opisali vaš novi projekt, The Frictions?
- Prije svega, nije toliko nov. Sviramo već nekoliko godina, ali ne nastupamo toliko često i nismo nikad svirali u Hrvatskoj prije ovog ljeta. Svirali smo prošli mjesec u Splitu kao predgrupa Bambi Molestersima i večeras imamo koncert u Puli. Vrlo smo predani tome da stvari budu jednostavne i da sviramo "pravi" rock and roll. Imamo dvije električne gitare, bas, bubanj i glavni vokal. Nekako smo na tragu bendova kao što su Neil Young and Crazy Horse, Television i Dream Syndicate. Puno dugačkih gitarskih sola! Svi smo prijatelji i uživamo izlaziti i zajedno svirati. Ozbiljni smo u vezi toga što radimo, ali nismo jako ambiciozni. Za Frictions proces sviranja jednako je važan ili čak važniji od poslovne strane. To mi se sviđa. Mislim da to radimo iz pravih razloga.

- Hoćemo li na koncertu u Puli čuti i neke pjesme Walkaboutsa?
- Apsolutno. Sigurno ćemo ih izvesti nekoliko.

- Poznato je da Walkabouts imaju veliku bazu fanova u Europi. Kako to objašnjavate?
- Uvijek smo ovdje imali dobre izdavačke kuće, što je doista pomoglo kod organiziranja turneja i izgrađivanja baze fanova, malo po malo, grad po grad. Nikad nismo imali neku veliku pomoć od MTV-a ili radija tako da smo se morali probijati na staromodni način, dolazeći u gradove dva ili čak tri puta godišnje dok sve nije počelo napredovati.

- Kako je to biti Amerikanac u Europi, posebice u ovom dijelu Europe, pitate li se ikad "što radim ovdje"?
- Svaki dan! Ne, šalim se. Ovdje se osjećam baš kao kod kuće. Proveo sam više vremena u Europi zadnjih 20 godina nego u SAD-u tako da se ovdje osjećam vrlo prirodno. A i volim ovaj dio Europe, toliko toga ima za otkriti i vino je dobro. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter