ECHR kaznio Makedoniju zbog otmice El Masrija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je u četvrtak Makedoniju na novčanu kaznu od 60.000 eura za moralnu odštetu Nijemcu libanonskog podrijetla koji je krajem 2003. otet u Skoplju, izručen CIA-i a potom nekoliko mjeseci zlostavljan u Afganistanu. 

ECHR je utvrdio da je "makedonska vlada odgovorna za mučenje, zlostavljanje i potajno izručenje" Kaleda El-Masrija (49), osumnjičenog za povezanost s terorističkim miljeom. 

Suci u Strasbourgu zaključili su jednoglasno da je došlo do kršenja zabrane mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg zlostavljanja, prava na slobodu i sigurnost te prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života kao i prava na djelotvoran pravni lijek. 

Kaled El-Masri tvrdi da je bio žrtva tajnog izručenja tijekom kojeg je uhićen, izoliran, ispitivan i zlostavljan u jednom hotelu u Skoplju 23 dana, a potom predan agentima CIA-e koji su ga odveli u tajni zatočenički centar u Afganistanu gdje je podvrgnut daljnjem zlostavljanju tijekom više od četiri mjeseca. 

Suci u Strasbourgu ocijenili su da su El-Masrijevi navodi "izvan svake sumnje", te da Makedoniju treba smatrati odgovornom za njegovo mučenje i zlostavljanje u samoj zemlji kao i za ono nakon njegova izručenja američkim vlastima u okviru izvansudske predaje. 

Kaled El-Masri, koji boluje od psihičkih problema, nije prisustvovao saslušanju. Po riječima njegovih odvjetnika, trenutno je u zatvoru u Njemačkoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter