Ecclestone optužen za korupciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone optužen je u utorak u Londonu za korupciju koja je njemačku medijsku kuću stajala milijune, što je jedan u nizu sudskih sporova koji dovode u pitanje njegovu kontrolu nad motosportom.

Tvrtka Constantin Medien traži više od 100 milijuna dolara odštete od Ecclestonea, tvrdeći da je zajedno s još trojicom osumnjičenika namjerno snizio vrijednost Formule 1 kada je 1995. u vlasništvo ušao privatni equity fond CVC Capital Partners. Ta sportska medijska grupa bila je zainteresirana za prodaju udjela njemačke BayernLB banke CVC-u, pa Constantin Medien tvrdi da pretrpio štetu zbog snižene prodajne cijene.

Zbog toga je slučaja na osam i pol godina zatvora osuđen bivši bankar u BayernLB-u Gerhard Gribkowsky, a njemački sud iduće bi godine trebao odlučiti hoće li suditi i Ecclestonu. Osim toga, tužitelji u Ženevi priopćili su da su primili prijavu Constantin Mediena u vezi sa spornom transakcijom i da su pokrenuli kriminalističku istragu.

Ecclestone niječe da je učinio bilo što nezakonito, ali ako krenu ti brojni slučajevi, kontrola nad poslom koji ga je učinio miliijarderom bit će ozbiljno ugrožena.

Ecclestone (83) trebao bi se u svojstvu svjedoka na sudu u Londonu trebao pojaviti idućega tjedna. Nakon višemjesečnih priprema, u utorak je na sudu u Londonu počela građanska parnica na kojoj je pravni zastupnik Constantin Mediena iznio stajališta svoga klijenta. Po njegovim riječima, dogovaranje cijene između Gribkowskog i Ecclestonea imalo je za cilj "prodati Formulu 1 kupcu kojega je izabrao Ecclestone u zamjenu za proviziju (za Gribkowskog) i za zadržavanje položaja u Formuli 1 (za Ecclestonea)". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter