Ebola: Gvineja zatvorila granicu sa S. Leoneom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gvineja je u subotu zatvorila granice sa Sierra Leoneom i Liberijom u nastojanju da zaustavi širenje ebole, virusa koji je u te tri zemlje ove godine ubio gotovo tisuću ljudi.

Najmanje 367 osoba umrlo je od ebole u Gvineji od ožujka, a 18 ih se liječi u potpunoj bolničkoj izolaciji. Odluka je prvenstveno donesena da bi se spriječio ulazak zaraženih u tu zemlju na zapadu Afrike, objavili su dužnosnici.

Ta je mjera donesena u dogovoru sa susjednim Sierra Leoneom i Liberijom, rekao je ministar zdravstva Ramy Lamah na konferenciji za novinare.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da ebola predstavlja »izvanredan događaj« i »međunarodni zdravstveni rizik« te je upozorila da bi se virus mogao širiti još mjesecima.WHO napominje da je to najteža epidemija ebole u gotovo 40 godina otkako je prvi put identificirana kod ljudi.

Dvoje američkih humanitaraca zaraženih u Liberiji primilo je eksperimentalni lijek, a WHO-ovi stručnjaci razmotrit će idući tjedan mogućnost da se lijek dade i Afrikancima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter