eBay prodao Skype

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka eBay je objavila da je sklopila dogovor o prodaju Skypea. Kupci su grupa privatnih investitora i osnivac Netscapea.

eBay je 2005. godine kupio Skype za nevjerojatnih 2,6 milijardi dolara. Tada se to cinilo kao prilicno dobra investicija zbog jako skupih medunarodnih tarifa za telefoniranje, a i eBay je imao svoju racunicu u integraciji Skypea u svoj aukcijski portal, cime bi olakšao komunikaciju izmedu prodavaca i kupaca. Nažalost, taj plan je propao jer eBay nikako nije uspio smisleno ubaciti taj vid komunikacije u trgovanje.

Nakon nekog vremena je Skype postao teret oko vrata eBayu jer ga je zapravo udaljavao od izvornog poslovanja te se odlucio na prodaju. Razlog prodaje: ogranicena mogucnost sinergije. Prodaja baš i nije išla kako treba jer je eBay ocigledno htio vratiti dobar dio sada ocito prevelike cijene placene za Skype. Navodno je eBay tražio dvije milijarde dolara.

Medu privatnim investitorima koji su se odlucili na kupnju Skypea je navodno i osnivac Netscapea Marc Andreessen, a cijena po kojoj je prodan nije poznata javnosti – još. Za vrijeme koliko je Skype bio u vlasništvu eBaya, broj korisnika mu se popeo sa 53 milijuna na 405 milijuna, ali vecina ih i dalje koristi besplatnu komunikaciju izmedu dva racunala.


Podijeli: Facebook Twiter