East Rodeo uživo s novim albumom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak, prve veceri dvodnevnog zimskog muzickog paketa Jazzbine, nakon njujorškog trija Digital Primitives u pulskom Domu hrvatskih branitelja nastupit ce hrvatsko-talijanski bend East Rodeo. Za domacu publiku i sve poštovatelje njihova dosadašnja rada, bit ce to prilika da cuju kako uživo zvuci njihov novi, treci studijski album "Morning Cluster" koji je svježe objavljen u izdanju Menarta.

Službena, pak, promocija novog albuma bit ce tjedan dana kasnije, u petak, 28. sijecnja, u zagrebackom Teatru &TD. Album je ugostio tri velika svjetska glazbena imena - multiinstrumentalista Warrena Ellisa, clana aktualnog benda Nicka Cavea Grinderman, poznatog i kao clana Caveovog bazicnog benda The Bad Seeds te benda Dirty Three, zatim gitarista Marca Ribota, koji je suradivao s Johnom Zornom, Tomom Waitsom, Elvisom Costellom i Lounge Lizardsima, te jazz basista Grega Cohena, koji je svirao s Tomom Waitsom na njegovih pet albuma, ali i u kvartetu Masada Johna Zorna, a suradivao je i s Woodyjem Allenom u njegovom New Orleans Jazz Bandu, Louom Reedom i Laurie Anderson.

Idejni pokretaci East Rodea, autori tekstova i melodija, su braca Sinkauz iz Pule (gitarist i pjevac Nenad te basist i prateci vokal Alen), udruženi s Federicom Scettrijem (Rim) na bubnjevima i Alfonsom Santimoneom (Ferrara) na klavijaturama i live electronicsu, koji bendovskoj zvucnoj slici nadograduje bogatu elektronicku pozadinu.

East Rodeo je specifican, beskompromisan sastav koji je nezahvalno, a i nepotrebno žanrovski definirati. Prožimaju postpunk s elektronikom, stvarajuci bogate koktele bazicne strukture pjesme, zvukova i poliritmija.

I na novom su albumu zadržali specifican, kompleksan izraz, s time da je dojam da je novi materijal melodicniji i prijemciviji, s manje noisea nego na prva dva albuma, mada ima i onih kojima je to previše eksperimentalna, nejasna glazba. Iako su skloni promjenama i eksperimentu, braca Sinkauz negiraju da su eksperimentalni bend. Kažu: "Mi se unutar pjesama poigravamo sa zvukovima, ritmovima, ali ne na štetu, vec u korist pjesme.

"East Rodeo je nastao 2002. godine pod okriljem eksperimentalnog kazališta TAM Teatromusica u Padovi. Nakon samoobjavljenog debija "Kolo", koji je predstavljen uživo na nacionalnom talijanskom radiju RAI 3 u prestižnom glazbenom programu "La Stanza della musica", grupa je prije tri godine u pulskom studiju Partyzan snimila drugi album pod nazivom "Dear Violence", koji je objavljen 2009. u koprodukciji slovenske kuce Kapa Records i talijanskog izdavaca Trovarobato.


Podijeli: Facebook Twiter