East Rodeo na TBA festivalu u SAD-u

East Rodeo (Dejan ŠTIFANIĆ)
East Rodeo (Dejan ŠTIFANIĆ)

Festival "Perforacije" će 10. i 11. rujna prezentirati izvedbene umjetnosti s Balkana unutar programa "Time-Based Art festivala" (TBA) u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon. Portland Institute for Contemporary Art (PICA) održava godišnji TBA festival, koji okuplja umjetnike iz SAD-a, ali i diljem svijeta, na susretu suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnika. Slaveći svoju desetu godinu, TBA festival će se održati od 6. do 16. rujna, a izložbe će trajati i tijekom listopada.

Prvi TBA festival je održan 2003., inspiriran različitim europskim i australskim festivalima, posebice iz Edinburgha i Adelaida. Kao multidisciplinarna platforma koja pruža prilike za stvaranje i prezentaciju novih radova, TBA je postao utjelovljenje kreativne životnosti svoje regije i savezne države, prikazujući nove i već etablirane umjetnike iz čitavog svijeta - i tijekom 10 godina svog postojanja stvorio publiku od 25.000 posjetitelja.

Ovogodišnje će festivalsko izdanje okupiti i neka od imena koja je udruga "Domino" već predstavila u Hrvatskoj: Miguela Gutierreza i Keitha Hennessya, ali poseban će segment festivalskog programa biti posvećen i izvedbenim umjetnostima iz naše regije, u suorganizaciji festivala TBA s "Dominom" i festivalom "Perforacije". U rujnu će tako biti predstavljeni radovi umjetnika Petre Kovačić, East Rodea i Biljane Kosmogine, a umjetnički direktor festivala "Perforacije" Zvonimir Dobrović, održat će predavanje "Istočne granice o generaciji umjetnika koji djeluju na području istočne Europe". (K. CUCULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter