East Meets West u Grožnjanu

Dušan Kranjc pred polaznicima bubnjarskog seminara (A. KANCELAR)
Dušan Kranjc pred polaznicima bubnjarskog seminara (A. KANCELAR)

Sedmi međunarodni seminar bubnjara i udaraljkaša East Meets West održava se ovaj tjedan na starome mjestu, u Grožnjanu. Bubnjanje Dušana Kranjca koji je održao svoje predavanje u prizemlju grožnjanskog Kaštela jučer je tako privuklo i turiste, no njima na seminar nije bio dozvoljen ulaz.

Kranjcovom predavanju smjeli su prisustvovati samo polaznici, njih oko 35, a oni su izvedbe mladog pulskog bubnjara ispratili gromoglasnim pljeskom. Nije ni čudo, Kranjc je poznat kao "treći dio dueta" 2Cellos s kojima nastupa na koncertima i svira na albumima pa je tako između ostalog polaznicima bubnjarskog seminara u Grožnjanu izveo "Supermassive Black Hole", "Highway to Hell" i jednu malo drukčiju verziju "Voodoo People".

Tijekom skoro dva sata predavanja Kranjc je pričao o svojim iskustvima živih nastupa te demonstrirao tehnike koje koristi kod sviranja, a odgovarao je i na pitanja polaznika. Zanimljivo je da je Kranjc prijašnjih godina bio jedan od polaznika upravo ovog seminara, da bi od učenika i sam postao učitelj, a iako mu je ovo bilo prvo predavanje pred ovolikim brojem ljudi, snašao se odlično.

- Niste umorni? Znači da ne radimo naš posao kako treba, našalio se voditelj i osnivač seminara Petar Ćurić prije nego što je počeo svoje izlaganje Kranjc.

Kao i uvijek, raspored je prilično nabijen, a seminar je počeo u ponedjeljak i trajat će do nedjelje. Osim Kranjca svoje će veliko znanje podijeliti i Benny Greb, vrsni edukator koji je predavanje održao danas ujutro i polaznike ostavio bez daha.

Tu su i Donald Bousted, Howard Curtis i Gabor Dorneyi (jedino je za sada izostao najavljeni Emiliano Bassi), a govorit će se među ostalim o komponiranju za bubnjare i jazz bubnjanju.

Finale će biti u nedjelju navečer, kada se održava završni, javni koncert na terasi Balwan Cityja.

I ovaj put neki od polaznika potegnuli su s drugog kontinenta da bi došli da seminar, pa je jedan došao čak iz Venezuele, a osim polaznika iz Hrvatske tu su i oni iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Njemačke i Švicarske. Kao i uvijek, atmosfera je prilično opuštena, ali istovremeno i vrlo radna jer kada nema predavanja, onda se vježba. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter