EasyJet prilika za vezivanje s najvećim destinacijama

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Nedavna potvrda britanske niskotarifne kompanije EasyJet koja je ove godine Pulu uvrstila među svoje tri nove ljetne destinacije, pa se Istra tako našla uz bok Tunisu i Grčkoj, ogromna je šansa da se Pula u budućnosti direktno poveže s brojnim europskim metropolama. Važnost dolaska kompanije već sada je prepoznao direktor Zračne luke Svemir Radmilo koji potvrđuje da su u pregovore s Britancima krenuli još prije dvije godine, a nakon što je kompanija lani prekinula suradnju sa zagrebačkim Plesom, bila je to prilika da ih se dovede u Pulu.

Dogodine nove destinacije?

Ogromna je to šansa i za istarski turizam, kaže Radmilo, jer nakon drastičnog pada i gubitka gostiju s ruskog i ukrajinskog tržišta, zračna luka taj značajan manjak gostiju nastoji kompenzirati drugim tržištima i to ponajprije posjetiteljima iz Velike Britanije, Skandinavije i Njemačke.

No važnije od svega je što, ukoliko EasyJet u Istri prepozna poželjnu destinaciju, a Pulu uvrsti na kartu svojih redovnih ruta, moguće je da već iduće sezone otvore i nove destinacije poput, Berlina, Amsterdama, Geneve, Bristola, pariškog Charles De Gaullea jer EasyJet u aviobiznisu slovi kao europska kompanija s najboljom prometnom mrežom, a lete na 50 najvećih europskih zračnih luka.

Britanci su čini se dobro "skenirali" turističku sliku Istre pa im je dobro poznat i podatak da ovdje godišnje stiže i do 700 tisuća Nijemaca od kojih ih svega 30 do 40 tisuća dolazi avionom.

- Naravno da je to dodatni poticaj za britanskog prijevoznika koji može ponuditi i letove iz Njemačke, budući da imaju svoje baze u Hamburgu i Berlinu, kaže Radmilo.  

- Dolazak EasyJeta je za nas definitivno jedan od najvažnijih događaja ove godine jer se kompanija nakon dugog razmišljanja i pregleda zračne luke i upoznavanja s destinacijom odlučila upravo za Pulu koja je sada uz Split i Dubrovnik, treće odredište u Hrvatskoj, kaže Radmilo i podsjeća da prvi letovi EasyJetom prema Londonu startaju 23. lipnja, a trajati će se sve do kraja listopada.

Raste potražnja za Istrom

- Međutim, test je to i za kompletnu turističku destinaciju jer ako dobro odgovorimo na sve izazove, a vjerujem da hoćemo, već iduće godine ponuda letova mogla bi se proširiti prema najatraktivnijim europskim destinacijama u kojima kompanija ima baze. Oni godišnje prevoze 65 milijuna putnika, a upravo splitski primjer govori da bi se stvari mogle odvijati i u Puli. Kada su tamo počinjali prije pet godina, počeli su s londonskim Gatwickom, a danas lete iz Bristola, Belfasta, Hamburga, Amsterdama, Berlina, Pariza, Toulousa, Geneve, Fiumicina u Rimu. Dakle, otvara nam se niz mogućnosti u kojima kompanija ima svoje baze i u koje bi se direktno moglo letjeti preko Pule. Također, oni su danas prvi prijevoznik u Splitu i godišnje u tom gradu imaju oko 220 tisuća putnika, dok ih u Dubrovniku imaju 180 tisuća, ističe Radmilo i dodaje da bi ove godine EasyJetom u Istru trebalo doputovati oko pet tisuća Britanaca.

Osim što je dolazak britanske kompanije velika prilika i za istarski turizam, Radmilo ističe da se i Istranima, koji su dosad tom kompanijom putovali preko Venecije, otvara mogućnost da letove odsad planiraju preko Pule.

- Potražnja za Istrom definitivno raste, a svjedoči o tome i broj sjedišta koje je povećala još jedna britanska kompanija Thompson. Sada nam jedino preostaje vidjeti kako će istarski turizam reagirati i hoće li se Istra potvrditi kao destinacija jer o tome će ovisiti i širenje, odnosno uvođenje novih letova diljem Europe, zaključio je Radmilo. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter