E-uputnice: Jako, jako sporo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugog dana elektronickog slanja uputnica iz ordinacija obiteljskih lijecnika posjetili smo laboratorij pulske bolnice. Na pitanje kako funkcionira novi sustav voditeljica dr. Lorena Honovic odgovara: "Danas sve skupa traje jako, jako, jako sporo."

Prema njenom mišljenju sustav je dobro zamišljen ali mora se još uhodati. Nada se da ce za to biti dovoljno vremena do kraja godine. Danas u laboratoriju ne bi stigli odraditi sve poslove uz tako cesto pucanje veza sa CEZIH-om. Jucer ujutro sat i pol nije mogla uspostaviti vezu. A samo za takozvanu rezervaciju uputnica dnevno bi im trebalo oko cetiri sata. Sa sadašnjom brzinom prihvata informacija u racunalni sustav, oni u laboratoriju ne bi stigli upisati sve podatke. Svaki nalaz urina ima 40-ak podataka, a dnevno imaju oko 250 nalaza urina samo za primarnu.

S prvim danom rujna pa do kraja godine uhodavat ce se sustav e-zdravstva. Predstojecih cetiri mjeseca paralelno ce se koristiti papirnate uputnice i nalazi kao i elektronicni.

Naime, postupak ide tako da lijecnik pošalje uputnicu virtualno. Danas su tim putem u laboratoriju primili samo 11 uputnica i obradili ih tek cetiri. Pored toga pacijent se za sada (do nove godine) mora i upisati za termin vadenja krvi na šalteru ili telefonski od 11 do 14.30 sati na telefon 376-800. Naravno, pacijenti s oznakom hitno dolaze u laboratorij istog ili sljedeceg dana.

U Puli nije saživio projekt vadenja krvi kod obiteljskih lijecnika koji je krenuo pocetkom godine u Hrvatskoj s razlicitim uspjehom. Pulski obiteljski lijecnici nisu ga prihvatili iz više razloga. Neki nemaju uvjeta za vadenje krvi, drugi ne stignu, treci smatraju da ce vadenje krvi strucnije obaviti sestra u laboratoriju. Uglavnom gužve su u pulskom laboratoriju za sada neminovne bez obzira ne e-uputnice. (J. ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter