Ex Yu odmarališta: Pokradena, napuštena, devastirana...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od Agencije za upravljanje državnom imovinom zatražili smo popis svih odmarališta koja su HFP i ova agencija preuzeli u Istri, kao i popis neperspektivnih vojnih objekata. Zasad taj popis nismo dobili. Ipak, odgovor AUDIO-a ohrabruje buduci da ga od HFP-a nije bilo moguce dobiti. U svakom slucaju, stjece se dojam da bi odmarališta, da je bilo razuma, bila bolje iskorištena da su dana na upravljanje lokalnoj samoupravi.

Od AUDIO-A smo pak dobili podatke o odmaralištima bivše Jugoslavije na podrucju Rovinja ciji su vlasnici ponajviše bili iz Srbije. Odgovori nas nisu iznenadili jer nam je i prije bilo poznato koja su prodana, a za neka Republika Hrvatska ni nakon dva desetljeca još nije utvrdila jesu li njena.

Pravo ruglo Rovinja je odmaralište uz nekadašnju željeznicku stanicu. To su odmaralište i drvene bungalove, koji su u meduvremenu srušeni i pretvoreni u javnu površinu, koristile Slovenske željeznice, a sada je u potpunosti devastirano. Imamo informaciju da slovenska država za ovo odmaralište traži nadoknadu, no od AUDIO-a nismo dobili potvrdu.

Najvecu devastaciju doživjelo je nekadašnje turisticko naselje opcine Murska Sobota. HFP je u njemu najprije smjestio prognanike, pretežito iz Vukovara i okolice, a nakon njihovog odlaska naselje ubrzano propada. Sada se i otvoreno u njemu krade, skidaju se citavi krovovi i zidovi, a materijal odvodi na obližnje parcele za izgradnju poljskih kucica.

Turisticko naselje Valdaliso, nastalo osamostaljivanjem odmarališta Avala nekadašnje Zajednice odmora Beograd, jedini je pozitivni primjer. Otkupom založnog prava OTP banke kupila ga je Adris grupa. Naselje se održava i koristi, a novim DPU-om Monsena pripojit ce se susjednom Amarinu i ulaganjima dobiti cetiri zvjezdice.

Inace, AUDIO nas upucuje na postupak kojim je država postala vlasnik svih srpskih odmarališta. Nije sporan taj zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava odredenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske, koji osporava Republika Srbija, koja je jednom norveškom fondu cak prodala prava na nekadašnja odmarališta. Zbog toga HFP od 2002. nije prodavao odmarališta, što je potvrdeno i odlukom Vlade RH od 2004. godine.

Te je nekretnine moguce davati u zakup na dvije godine ili pak dati na korištenje tijelima lokalne samouprave ili korisnicima državnog proracuna. Predvida se da ce se rješavanje imovinskopravnih odnosa izmedu Hrvatske i Srbije riješiti zakljucivanjem bilateralnog medunarodnog ugovora, za koji po AUDIO-u nije moguce predvidjeti rok donošenja. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter