Ex tempore u Grožnjanu od 22. do 25. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri kraju su pripreme za 18. izdanje izuzetno popularne likovne manifestacije Ex tempore, koja ce se u Grožnjanu održati od 22. do 25. rujna u organizaciji Talijanske unije te u suradnji s Narodnim sveucilištem iz Trsta, Opcinom Grožnjan i lokalnom Zajednicom Talijana.

Radi se o najvecoj izložbi na otvorenom u Hrvatskoj, istaknuo je opcinski nacelnik Rino Duniš i podsjetio da su lani privukli cak cetiristotinjak umjetnika koji su na slikovitim ulicama grada umjetnika izložili oko šest stotina novonastalih radova. Uz Ex tempore ide i zanimljiv, za publiku besplatan, kulturno-umjetnicki i eno-gastronomski program, a uveden je i niz novosti koje su na konferenciji za novinare predstavili Marianna Jelicich Buic u ime Talijanske unije, Silvio Delbello i Alessandro Rossit iz tršcanskog Narodnog  sveucilišta, nacelnik Duniš i predsjednik ZT-a Mauro Gorjan.

- Osim u Rijeci, Kopru, Trstu i Grožnjanu, od ove je godine podloge moguce pecatiti i u Puli, preciznije u tamošnjoj Zajednici Talijana u Ulici Carrara. Detaljni pravilnik može se pronaci na stranicama Talijanske unije www.unione-italiana.hr, izvijestila je Jelicich Buic. Povecani su iznosi nagrada, pa tako prva iznosi 2.500 eura, druga 1.500, a treca i
Nagrada opcine Grožnjan po 1.000 eura.

Prvi je put uvedena posebna natjecateljska kategorija za mlade od 12 do 18 godina cije ce radove evaluirati i nagraditi posebna komisija. Dodatne sponzorske nagrade predstavili su Delbello i Rossit. Umjetnicka galerija La Fortezza iz Gradisce d'Isonzo i Galerija atelier "Giulio Bonacic" iz Opatije osigurali su po jednu samostalnu izložbu za umjetnike. Tvrtke Il Supermercato del Libro iz Trevisa i Vallis iz Umaga te SAF Autoservizi FVG iz Udina pobrinuli su se za nagrade od 1.000 eura, a Ge.Co. iz Trsta za one od 500 eura.

Središnji dio manifestacije održat ce se u nedjelju, kad ce u 11.30 sati nastupiti limena glazba Zajednice Talijana iz Buja. Dogadanja ce se zatim premjestiti u gradsku Lodu, gdje ce uz nastup trija Šaltin biti moguce degustirati kvalitetna crna vina Bujštine te jela s bijelim tartufom i ona od gljiva.

U 16 sati na terasi Belveder pocinje koncert Ex tempore all starsa - Nevena Frangeša, Marija Mavrina, Primoža Grašica i Ratka Divjaka te Uroša Perica s Ray Charles tribute bendom. U 17.30 sati održat ce se dodjela nagrada. Istog ce se dana održati i zložba Novinsko-izdavacke ustanove Edit iz Rijeke te drugih izdavaca. U 19 sati u župnoj crkvi pocinje svecana sveta misa kojom ce se župnik Luka Pranjic oprostiti od svojih župljana buduci da mu slijedi preseljenje u Novigrad.

Mauro Gorjan napomenuo je da ce ove godine i biciklisti doci na svoje buduci da u subotu u 12.30 sati starta prva biciklijada Parenzanom s prigodnim malim izložbama - Ex tempore Bike. Vecer ce ispuniti kulturno-umjetnicki program pod nazivom Mladi za Grožnjan u sklopu kojeg ce nastupiti glazbena i dramska sekcija lokalnog ZT-a s ucenicima Talijanske srednje škole "Leonardo Da Vinci" iz Buja i vokalne skupine Ad libitum ZT-a Brtonigla.

U publici ce biti i ucenici regije Veneto koji su u studijskoj posjeti Istri u sklopu projekta "Dvije obale". Ex tempore ce obogatiti i svecani kolaudacijski koncert na restauriranim povijesnim orguljama Giuseppea Girardija iz 1846. u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije koji ce se održati u petak 19 sati u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži i umjetnicke radionice Heferer iz Zagreba. Nastupit ce Pavao Mašic na orguljama i sopranistica Marija Kuhar Šoša. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter