Ex tempore Sv. Lovreč: Prva nagrada Moniki Petrović

Prva nagrada rad Monike Popović 
Prva nagrada rad Monike Popović 

Pulska umjetnica Monika Petrović dobitnica je prve nagrade na nedavnom ex temporeu održanom u Lovreču u sklopu proslave pučke fešte Lovrečeve, čija je glavna tema bila "Stare voćne sorte Istre". Na ex temporeu sudjelovalo je dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Slovenije, a njihove je radove ocjenjivao žiri u kojem su bili povjesničar umjetnosti Marino Baldini i porečka umjentica Adrijana Šuran.

Petrović je prvo mjesto osvojila za svoj diptih pomigranaja, odnosno nara, a nagrada je samostalna izložba u lovrečkoj galeriji Placa koja uključuje izradu kataloga i svečano otvorenje. Drugu nagradu dobio je slovenski slikar Aleksander Nišavić Aco za rad pomigranaja i žižule, a treću porečka amaterska umjetnica Slavica Ezgeta za mrtvu prirodu planike, žižule i pomigranaja. Nagradu za performans dobio je Darko Brajković iz Umaga koji je izveo Ukazivanje. On je, noseći veliko ogledalo po ulicama starogradske jezgre, ukazivao na lovrečke zaboravljene znamenitosti od rimskih zidina, kula, navodnog mjesta smrti Atile, preko lapidarija sa starohrvatskim motivima do šterne, gdje su bili plodovi – mendule. Povezao je ideju projekta Rast Istre - revitalizacija starih, zapostavljenih voćnih sorti Istre s očuvanjem kulturne baštine. Posebnu nagradu za najmlađu sudionicu ex temporea dobila je Gaja Ulrih.

Nakon podjele nagrada otvorena je i izložba djela nastalih u međunarodnoj likovnoj koloniji Marasi 2014 održanoj od 26. lipnja do 3. srpnja, premijerno predstavljenoj prije mjesec dana u Vrsaru. Izložena su djela Nikoline Butorac iz Zagreba, Josipa Korošca, Gaje Ulrih i Vasje Ulriha iz Ljubljane, Monike Petrović iz Pule i Brine Torkar iz Jesenica, te fotografije Siniše Rančova iz Logatca. Kustos izložbe je Vasja Ulrih, kipar, organizator i predsjednik lovrečke udruge Triada koja je likovnu koloniju organizirala desetu godinu za redom. Nakon lovrečke galerije izložba putuje u Kopar i Ljubljanu. Organizator lovrečkog ex temporea je udruga Triada, a sufinancirana je djelomično iz sredstava europskog projekta Rast Istre i Općine Sveti Lovreč koja je sponzorirala nagrade. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter