Ex tempore okuplja autore iz nekoliko zemalja

Sa prošlogodišnje manifestacije Ex tempore u Grožnjanu (L. JELAVIĆ)
Sa prošlogodišnje manifestacije Ex tempore u Grožnjanu (L. JELAVIĆ)

Ovoga vikenda Grad umjetnika - Grožnjan - bit će u znaku 23. izdanja međunarodnog likovnog natječaja Ex tempore. Ova likovna manifestacija, kojom se označava završetak bogatog grožnjanskog kulturnog ljeta, svake godine privuče velik broj umjetnika, ali i drugih posjetitelja iz nekoliko zemalja. 

Prijava sudionika i pečatiranje slikarskih podloga za 23. Ex tempore moguća je u četvrtak i petak u Grožnjanu, Trstu, Rijeci, Kopru i Puli, a u subotu još samo u Grožnjanu. Izbor slikarske tehnike je slobodan, a tema je kao i do sada - "Grožnjan, istarski krajolik". Radovi moraju biti izloženi u nedjelju do 10 sati uzduž ulice koja povezuje Gradski trg i Lođu, te u susjednim ulicama. Slike će ocjenjivati međunarodni žiri i odrediti dobitnike nagrada. Prva nagrada je 2.500 eura, druga 1.500 eura, a treća 1.000 eura. Nagrada Općine Grožnjan je 5.000 kuna. Prema najavi, postoji mogućnost i za nekoliko otkupnih nagrada sponzora.Svečana dodjela nagrada održat će se u nedjelju, 25. rujna od 17.30 sati na terasi Belvedere.

Osim likovnog natječaja, ta grožnjanska likovna manifestacija donosi i niz drugih sadržaja. U subotu u 17.30 bit će predstavljeno izdanje knjige Daniela Načinovića "Grožnjan – šarena čitanka iz grada umjetnika" na talijanskom jeziku, nakon čega slijedi kulturno-umjetnički program "Grožnjan pjeva" u organizaciji mjesne Zajednice Talijana.

U nedjelju će brojni posjetitelji moći razgledati radove umjetnika duž grožnjanskih ulica. Za njih će svirati Limena glazba ZT Buje, oko podne će po ulicama svirati kvintet gradske limene glazbe iz Milja (Muggia), pa Trio Šaltin kojima se obično pridruže i drugi svirači, česti gosti ove manifestacije. Izdavačka kuća Edit iz Rijeke predstavit će i svoja izdanja, a nastup su najavili i talijanski scenski umjetnici Ornella Serafini i Flavio Furian. Cijeli dan predviđena je bogata gastro ponuda uz tradicionalnu degustaciju crvenih vina Bujštine.

Organizatori ove manifestacije su Talijanska unija u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta, Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. (. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter