E-naručivanje u Istri tek djelomično zaživjelo

Dr. Ružica Grkinić: Ključni je problem prevelik broj pacijenata po liječniku (M. ANGELINI)
Dr. Ružica Grkinić: Ključni je problem prevelik broj pacijenata po liječniku (M. ANGELINI)

Na pojedine specijalističke preglede obiteljski liječnici svoje pacijente zadnjih mjesec-dva naručuju iz svoje ordinacije, elektroničkim putem preko središnjeg informacijskog sistema CEZIH-a koji je umrežio 6.000 subjekata u zdravstvenom sustavu.

To se odnosi na prvi pregled kod specijalista, kamo pacijente upućuju liječnici opće prakse, no ne i na kontrolne preglede, i zasad ne na sve specijalističke pretrage.

Dr. Ružica Grkinić, obiteljska liječnica iz Pule, kaže da e-uputnicom može zakazati pregled svom pacijentu kod okulista, internista, ortopeda i fizijatra, a od dijagnostike može ga, recimo, naručiti na rendgen pluća, ali ne i na rendgen kostiju, zatim na CT abdomena i mozga, ali ne i na PET CT. U dogovoru s pacijentom, a prema dužini liste čekanja, kaže, biraju se termin i ustanova.

Nastavak je to informatizacije primarnog zdravstvenog sustava koja je počela prije dvije godine uvođenjem e-recepata, čemu su se lani pridružile i e-uputnice za laboratorijske pretrage. Najnovije e-naručivanje učinilo je transparentnijima liste čekanja u bolničkim ambulantama, ali ih, po svemu sudeći, nije smanjilo. Barem zasad.

Objedinjeni podaci pacijentima pružaju mogućnost izbora ustanove u kojoj će u najkraćem roku obaviti specijalistički pregled ili pretragu, a posebno im olakšava život to što radi naručivanja više ne moraju čekati pred bolničkim šalterima. HZZO lakše prati stanje zdravstvenog osiguranja pacijenata i smanjuje mogućnost istovremenog naručivanja u više ustanova.

Međutim, obiteljski liječnici e-naručivanjem nisu dobili više vremena za pacijente, što su nositelji projekta, Ministarstvo zdravlja i HZZO, često isticali kao cilj.

- Na području Istarske županije s e-naručivanjem počeli smo tek prije dva mjeseca. Pacijente prvenstveno naručujemo na preglede i pretrage u pulskoj bolnici, ali ako netko ima izričitu želju i mogućnost otići na pregled u neku drugu zdravstvenu ustanovu, i ta mu je mogućnost otvorena. Postupak e-naručivanja je jednostavan, ali i takav oduzima nam dosta vremena - 20 uputnica dnevno uzme nam oko sat i pol. E-recepti su i nama liječnicima zaista olakšali rad, ali e-naručivanje donijelo nam je samo dodatno administriranje, kaže dr. Grkinić, napominjući da je ključni problem prevelik broj pacijenata po liječniku. Kroz njezinu ambulantu dnevno ih prođe stotinjak, a istarski je prosjek 1.800 do 2.000 pacijenata na jednog obiteljskog liječnika.

Iako je najavljivano da će obiteljski liječnik elektronički moći vidjeti i rezultate specijalističke pretrage, što od prvog dana odlično funkcionira kad su u pitanju laboratorijski nalazi, pacijenti još uvijek specijalističke nalaze, papirnate dakle, sami donose svom izabranom liječniku radi daljnje obrade i terapije. (piše D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter