E-mobilnost uživo i za građanstvo

Električni automobil
Električni automobil

Hotel Eden danas je ugostio tristotinjak hrvatskih i inozemnih stručnjaka iz područja energetike, obnovljivih izvora, zaštite okoliša i svih srodnih područja na 11. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju pod nazivom Energetska i procesna postrojenja i 6. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije.

Na skupu, koji će okončati sutra, sudjeluju brojni predstavnici nadležnih državnih tijela i ustanova, kao što su Ministarstvo gospodarstva, Hrvatski operator tržišta energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čelnici i stručnjaci iz najvećih domaćih energetskih tvrtki, poput HEP-a ili Plinacra, brojni stručnjaci i znanstvenici domaćih i inozemnih visokih učilišta i instituta, te predstavnici vodećih domaćih i svjetskih proizvođača opreme.

Zelena energija u Adrisu

Prisutne su u ime Organizacijskog odbora, ujedno i moderatori prvog dana skupa, pozdravili Željko Bogdan, predsjednik Znanstvenog-stručnog savjeta, Damir Vanđelić, predsjednik Organizacijskog odbora i predstavnik domaćina Adris grupe, te Branko Iljaš, predstavnik organizatora - tvrtke Energetika marketing, koji je tom prigodom uručio i zahvalnicu Bogdanu, inače profesoru na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, za iznimnu suradnju.

Vanđelić je naglasio kako svi Maistrini hoteli, hotelijerske kuće koje spadaju u Adris grupu, imaju certifikat zelene energije što koriste kao marketinšku prednost, a važnost ovakvih skupova je da se u tom sektoru što više i bolje prilagode i koriste najmodernije postojeće energetsko procesna postrojenja u koje je Adris grupa uložila preko milijardu i pol kuna.

U ime Istarske županije skup je pozdravio Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije, a prisutnima se obratila i Lidija Hoćurščak iz HERA-e, koja je istaknula Zakon o tržištu toplinske energije kao bitnu stavku na ovom području, budući da je zakon donesen pred godinu i pol dana, a na snagu su pred dva mjeseca stupili i podzakonski akti, u skladu s kojima trebaju poslovati sve toplinarske tvrtke, s krajnjim ciljem pravednije raspodjele troškova, te poticanjem kupaca, odnosno, potrošača da štednjom utječu na vlastite troškove za toplinsku energiju.

Probna hibridna vožnja

U četvrtak će biti više riječi o sustavima grijanja, energetskom učinkovitosti i gospodarenjem, a na programu je i posebna tematska cjelina pod nazivom E-mobilnost, područje koje povezuje klasičnu energetiku i obnovljive izvore, ali i promet, prometnu tehniku i strategije te zaštitu okoliša, gospodarstvo i sociologiju. Govoriti će se o budućnosti hibridnih i električnih vozila, o mogućnostima za uštede na osnovi primjene tih novih tehnologija, o stanju na tržištu i najnovijim modelima električnih i hibridnih vozila, a uslijedit će i demonstracija takvih vozila - romobila, bicikala, skutera i automobila, kamiona koja je otvorena i za
građanstvo.

Svoje proizvode predstavit će brojni proizvođači poznatih tvrtki, između ostalih, Mercedes-Benz, Krk Moto, Electa Sol, Tesla, E - Mocija, Smart Move Solution i ostali. Cijelo vrijeme održavanja Savjetovanja i Foruma ispred kongresne dvorane održavat će se prezentacije tvrtki, a preko 35 kompanija prezentirat će svoje usluge i proizvode na izložbenim štandovima.

Od Dubrovnika do Rovinja

Prvo međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje održano je 1994. godine u Dubrovniku, kao prvi stručni skup održan u tom gradu nakon razaranja kojima je bio izložen 1991. godine. Već je prvo Savjetovanje imalo odličan odaziv stručne javnosti, a tijekom godina broj sudionika je stalno rastao. Od 2004. godine programu je dodan Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, kojemu je posvećen posljednji dan Savjetovanja, a 2012. održavanje skupa prebačeno je u Rovinj.

Organizator Savjetovanja i Foruma je tvrtka Energetika marketing iz Zagreba, dok su glavni pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva i HEP, a domaćin Savjetovanja i Foruma je Adris grupa. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter