E-matica kolabirala, daci bez svjedodžbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su svi ucenici vec ovog tjedna trebali imati svjedodžbe u rukama, to se nije dogodilo, a razlog tome je pad servera E-matice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bez kojeg se svjedodžbe ne mogu isprintati.

Zbog preopterecenog sistema u gotovo svim osnovnim i srednjim školama vec danima vlada kaos, a najviše glavobolje imaju ucenici završnih razreda osnovnih škola kojima vec u ponedjeljak pocinju predbilježbe za upise, no bez svjedodžbi u buducoj školi nemaju što tražiti.

Da bi doskocili problemu, pojedini ravnatelji i djelatnici osnovnih škola odlucili su se za dobrovoljan prekovremeni rad pa je tako odlazak u školu i na radno mjesto postao uobicajena pojava u doslovce svako doba dana, ali i noci.

Naime, u rijeckim osnovnim školama do sada je bilo pokušaja printanja svjedodžbi usred noci ili pak ranom zorom, a djelatnici Osnovne škole Srdoci na celu s ravnateljem Ivanom Vukicem odlucili su to napraviti sinoc, unatoc tome što je bio državni praznik i neradni dan.

"Neki dan smo cijelu noc radili, do 4 sata ujutro, u nastojanju da isprintamo svjedodžbe, medutim nismo baš imali uspjeha. Ucenici su još uvijek bez svjedodžbi i osmašima smo kazali da dodu u ponedjeljak u 10 sati po dokumente. Znamo da ce tada vec poceti predbilježbe za upise, ali nemamo drugo rješenje i ima dovoljno vremena da svi stignu obaviti predbilježbe.

Dajemo sve od sebe da riješimo problem, naši su informaticari stalno u školi i služe se raznim improvizacijama, medutim radi se o tome da ocito nešto nije u redu sa serverom koji ne može podnijeti da cijela Hrvatska u dva dana želi uci u E-maticu", pojašnjava Vukic.

Kako to izgleda kada se istovremeno pokušavaju isprintati svjedodžbe za 550 tisuca hrvatskih školaraca, lako je zamisliti, a iako su škole još prošle godine upozorile resorno ministarstvo da server to ne može podnijeti, trenutna kaoticna situacija u školama dovoljno govori o tome koliko je ministarstvo to ozbiljno shvatilo.

Potvrdujuci da je problema s printanjem svjedodžbi bilo i lani, Vukic kaže da, ako do ponedjeljka škola ne uspije isprintati originalne svjedodžbe, jedina je alternativa izdavanje privremenih potvrda ne temelju interne školske arhive podataka.


Podijeli: Facebook Twiter