E-kartoni pacijenata sigurni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesu li podaci o pacijentima u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Hrvatske (CEZIH) sigurni te jesu li moguce zloporabe privatnih podataka, kao što to tvrde neki informaticki strucnjaci, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) ne znaju odgovoriti.

Djelatnici te agencije upravo kontroliraju zaštitu osobnih podataka kod dvadesetak proizvodaca programske podrške koji sudjeluju u projektu informatizacije primarne zdravstvene zaštite, a o sigurnosti projekta ocitovat ce se, kažu, kad nadzor bude dovršen.

- U planu je i nadzor drugih subjekata koji obuhvacaju tehnicku i pravnu komponentu zaštite osobnih podataka, sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka u Hrvatskoj. S obzirom da se radi o opsežnom projektu, koji ukljucuje niz nadzornih aktivnosti i dugotrajniji nadzor, o rezultatima cemo upoznati javnost kad on završi, porucuje Franjo Lacko, ravnatelj ove agencije. AZOP je nadzor nad CEZIH-om poceo još 2007. godine, i to zbog navoda o mogucim povredama privatnosti, a tada, podsjeca Lacko, nisu utvrdene povrede Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Iz Ericssonu Nikoli Tesli, tvrtki koja je osmislila projekt informatizacije zdravstva, porucuju da je sustav potpuno siguran te da potencijalne zloporabe ulaze u domenu policije i sudstva i nikako nisu argument protiv e-zdravstva.

- Nikome ni na kraj pameti ne bi palo da prestane koristiti informacijske sustave u bankarstvu, kao i u brojnim drugim podrucjima života i rada, ili da prestane koristiti tehnologiju za svoje poslovanje zato što se dogadaju prijevare i kriminal, odgovara Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija Ericssona Nikole Tesle.

- Sadržaj današnjeg papirnatog recepta u procesu od izdavanja do naplate vidi bar pet pari ociju, bez da se zna kojih. Uskoro ce sadržaj e-recepta vidjeti samo lijecnik koji ga je propisao i ljekarnik koji je na temelju njega izdao lijek. Usto, tocno ce se znati tko je i kada vidio sadržaj e-recepta, kaže Bahtijari. Zakljucuje da je sigurnost medicinskih podataka na CEZIH-u daleko veca no što je sada, kad su kartoni pacijenata pohranjeni u metalnim ormarima koji su cesto smješteni i u cekaonicama.


Podijeli: Facebook Twiter