E kad bi izbjeglice imale po dva milijuna eura

(Tanja Draškić Savić)
(Tanja Draškić Savić)

"Migracije kao izazov naciji-državi" naslov je tribine Trećeg programa Hrvatskog radija koja je, uz izravan radijski prijenos, održana danas na pulskom Sajmu knjige. Povod tribini je dovršena, iako još netiskana knjiga Simone Kuti i Saše Božića "Transnacionalni socijalni prostori".

Na pitanje moderatora tribine Bojana Munjina bi li milijun migranata bio katastrofa za Hrvatsku i kakav je stav sudionika tribine o tom "ogorčenom strahu", Simona Kuti kazala je da nismo toliko ksenofobno društvo kakvim se znamo doživljavati.

- Možda sam ja naivna, ali ja vjerujem da postoji utjecaj medija i da mi već dugo živimo u multikulturalnom društvu. Stanovništvo Slavonije pokazalo je pozitivan odnos prema izbjeglicama, kazala je Kuti. Nešto skeptičnija bila je Silva Mežnarić, prilično točno i duboko zarezavši u problem.

- Empatija se ne može pretvoriti u strategiju prijema. Empatija je biti licem u lice s ljudima koji pate, pomoći im, no oni zatim odu. No, čim dođe do borbe za temeljnim resursima, gotovo je s empatijom. Onda počne: "Naša gladna djeca, tko njima pomaže?" ili "Nemamo ni mi radnih mjesta". Prijelaz s empatije na prijem u jedno monolitno nacionalno tijelo tek treba napraviti jedna pametna vlast, koju ja danas ne vidim, kazala je Mežnarić.

Saša Božić kaže da fizički prostor postaje sve manje bitan, dok je sve bitniji socijalni prostor neograničen granicama, entitetima, regijama. Za razliku od migranata, transnacionalni poslovni ljudi mogu kamo god žele, oni su "nevidljivi".

- Ako imate dva milijuna eura, u svakoj zemlji možete dobiti boravišnu dozvolu, a za par godina i državljanstvo, rekao je Božić.

- I suvremeni teroristi spadaju u transnacionalne socijalne prostore. Organizirani su, imaju cijeli globus, i komuniciraju virtualno, neosobno, dodala je Mežnarić.

Milan Rakovac rekao je da je liberalni kapitalizam, doduše nesvjesno, učinio jednu fantastičnu uslugu - sabio je profesionalce srednje klase u proletarijat, u prekarijat; a ostao mu je tek lumpenproletarijat.

- Proces osvještavanja tek je na počecima, kaže Rakovac.

Na tribini je poentirano da mobilnost kapitala ne dopušta mobilnost izbjeglica.

- Kapital može proći , ali ne i ideja građanstva, zaključila je Silva Mežnarić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter