E-glasnik za bolju informiranost Buzećana

(A. Čizmić/CROPIX)
(A. Čizmić/CROPIX)

Pokrenut je elektronski glasnik Grada Buzeta, nova vrsta obavješćivanja o radu gradske uprave, o događajima i aktivnostima na buzetskom području te ostalim informacijama koje su značajne za život u pojedinoj sredini.

- Cilj je pružanje konkretnih servisnih informacija koje će biti nadopuna web stranici i društvenim profilima koje grad ima. Ovim novim vidom komunikacije želimo direktno dostaviti građanima informaciju putem e-glasnika koji će se distribuirati putem mejla i društvenih mreža. Iako se djelomično poklapa sa gradskom web stranicom, imat će dodatno i puno analiza i izvješća koja smatramo da mogu biti korisni, a tražit će se i nekakva interakcija, obavještavati građane da mogu sudjelovati u raspravama i drugim savjetovanjima, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Elektronski glasnik izlazit će po potrebi, u pravilu najmanje jednom tjedno. Uz informacije iz gradske uprave objavljivat će se servisne i druge informacije iz gradskih tvrtki i ustanova, udruga i mjesnih odbora. U prvom broju e-glasnika, uz uvodnu riječ gradonačelnika kojom poziva sve zainteresirane da proslijede informacije koje žele da budu objavljene, te izražava nadu da će i ovaj oblik komunikacije doprinijeti boljoj informiranosti građana, objavljena je vijest da je Buzet ponovo među najtransparentijim gradovima u Hrvatskoj.

U ovogodišnjem istraživanju Instituta za javne financije o transparentnosti gradskih, općinskih i županijskih proračuna, Grad Buzet je naime svrstan u najveću skupinu transparentnosti. Tako je uz Rijeku i Opatiju ostao jedina jedinica lokalne samouprave koja je u svim dosadašnjim istraživanjima ocijenjena najvećom ocjenom. Buzet i ove je godine putem svojih web stranica objavio sve relevantne dokumente koji garantiraju da njegovi građani dobiju pravovremenu i potpunu informaciju o gradskim prihodima i rashodima. U analizi Instituta za javne financije Buzet je pohvaljen i zbog provođenja raznih proračunskih aktivnosti; (savjetovanja s javnošću, građanima se nudi da sami naprave proračun, rasprave na forumima i slično, koji još dodatno povećavaju transparentnost.

U prvom broju e-glasnika objavljena je i vijest da je u buzetskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svibnju zabilježena rekordno niska nezaposlenost, posljednji put zabilježena u pretkriznoj 2008. godine sa tek 1,69 posto nezaposlenih. Prema službenim statistikama HZZ-a, s tek 73 evidentirane nezaposlene osobe, nezaposlenost je u odnosu na prethodni mjesec pala za 24,66 posto, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine manja je za 35,40 posto. Rezultat je to prije svega ranijeg početka turističke sezone i sezonskog zapošljavanja, ali i povećane potrebe za poslom kod nekoliko buzetskih gospodarskih subjekata. S obzirom na trendove proteklih godina, u ljetnim se mjesecima očekuje dodatno smanjenje nezaposlenosti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter