E. coli u Sloveniji?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniji je proteklog tjedna zabilježen slucaj bolesnika zaraženog bakterijom Escherichijom coli, ali još nema potvrde da je rijec o tipu odnosno soju koji je izazvao zarazu 1.600 osoba i više od dvadeset smrtnih slucajeva, najviše u Njemackoj.

Bolesnik kojemu su prvi testovi dijagnosticirali bakteriju Escherichiju coli primljen je u utorak sa krvavim proljevom i visokom temperaturom u bolnicu u Slovenj Gradecu na sjeveru zemlje, ali je zbog poboljšanja zdravstvenog stanja otpušten na kucno lijecenje dva dana kasnije, objavili su slovenski mediji u nedjelju.

Direktor bolnice u Slovenj Gradecu Janez Lavre izjavio je da je bolesnik cijelo vrijeme boravio u Sloveniji, tako da je iskljucio mogucnost da se zarazio u Njemackoj, gdje je zabilježena vecina slucajeva opasne zaraze. Konacne rezultate testova dat ce u ponedjeljak državni zavod za zaštitu zdravlja, kad ce biti jasno i to je li možda rijec o bakteriji istog tipa koja je izazvala infekcije u sjevernoj Njemackoj.

Njemacke zdravstvene vlasti tvrde da su lokalno uzgojene klice grahorice najvjerojatniji uzrocnik izbijanja epidemije izazvane bakterijom Escherichije coli uslijed koje su umrle 22 osobe, a 1.700 je oboljelo. Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede njemacke savezne države Donje Saske Gert Hahne, kazao je u nedjelju kako ce odmah biti poslano upozorenje ljudima da prestanu jesti te klice, koje se cesto koriste ne bi li ih se umiješalo u salatu, objavljuje Guardian.

Prošloga tjedna za izbijanje smrtonosne epidemije bili su osumnjiceni krastavci, rajcica i zelena salata i to iz Španjolske. Bolnice u Hamburgu, gdje je bolest najraširenija, bore se s velikim teškocama i pritiskom uslijed iznimno velikog broja bolesnika. Ministar zdravstva Daniel Bahr izjavio je da bi bolnice izvan Hamburga mogle biti angažirane kako bi pomogle u ovom slucaju ocito nedovoljnim bolnickim kapacitetima drugog po velicini grada u Njemackoj (Hina, T. P./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter