E. coli u hrani koju vole žene?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvorište bakterije koja je u Europi odnijela 19 ljudskih života mogla bi biti namirnica koju posebno cijene žene, jer su uglavnom one zaražene, istaknuto je jucer iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Vjerojatno se radi o namirnici koju više vole žene", rekla je na konferenciji za novinare Andrea Ellis, epidemiologinja odjela za nadzor bolesti uzrokovanih hranom i zoonoza u WHO-u. Ona je odgovarala na pitanja o podrijetlu bakterije Escherichije coli i razlozima koji bi objasnili znatno vecu zaraženost žena.

Po WHO-u, 12 zemalja je upozorilo na slucajeve zaraze tom bakterijom, koja izaziva krvarenje probavnog sustava i u najtežim slucajevima bubrežne probleme (hemoliticki uremijski sindrom - HUS). Na temelju podataka koje su objavile vlasti, od pocetka epidemije oboljelo je više od 2.000 ljudi. U Njemackoj je umrlo 18 ljudi, a 19. žrtva preminula je u Švedskoj.

Izvor i nacin prenošenja bakterije i dalje su nepoznati. Rusija i Libanon zabranili su uvoz povrca iz svih zemalja Europske unije, koja za te mjere smatra da su u suprotnosti s pravilima medunarodne trgovine. WHO ne preporucuje uvodenje ogranicenja u trgovini, naglasila je Ellis.

Objasnila je da postoji opsežna dokumentacija o prenošenju zaraze E. coli, koja je moguca i s osobe na osobu. Prijenos s jedne na drugu osobu moguc je pri nedostatnoj higijeni, inzistirala je Ellis i istaknula važnost pranja ruku.
Dodala je da uzimanje lijekova koji suzbijaju proljev nije preporucljivo jer to usporava eliminaciju toksina.

Šef Delegacije Europske unije u Moskvi Fernando Valenzuela izjavio je u petak da ruska zabrana uvoza sirovog povrca iz EU-a nije opravdana i u suprotnosti je s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Valenzuela je ponovio poziv EU-a na ukidanje zabrane uvedene u cetvrtak i rekao da se nada da ce ta situacija biti riješena u roku od nekoliko dana. Takoder je kazao da je iznenaden time što je Rusija uvela zabranu koja je u suprotnosti s pravilima WTO-a u vrijeme dok pokušava postati clanicom te organizacije.

Osim u Njemackoj, slucajevi HUS-a i ECEH-a su zabilježeni u Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Ceškoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj i SAD-u, javljaju agencije.

Njemacka još nije utvrdila izvor zaraze i još uvijek je na snazi preporuka da se ne jede sirovo povrce poput krastavaca, zelene salate i rajcica. Vlada je osnovala posebni tim za E. coli, a kancelarka Angela Merkel razgovarala je sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o posljedicama po španjolske farmere koji su bili okrivljeni za epidemiju.


Podijeli: Facebook Twiter