E. coli potjece s njemacke farme?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki ministar zdravstva Daniel Bahr upozorio je da se ne donose nikakvi ishitreni zakljucci glede informacije prema kojoj bi lokalno uzgojene klice i mladi izdanci mogli biti izvor smrtonosne bakterije Escherichije coli (ECEH) koja je dosad usmrtila najmanje 22 osobe i od koje je oboljelo više od 2000 ljudi diljem Europe.

"Raspolažemo jasnim indicijama prema kojima je jedna tvrtka iz regije Uelzen na sjeveru Njemacke izvor infekcije bakterijom, no moramo još pricekati kako bismo bili definitivno sigurni, nakon rezultata potvrde laboratorijskih ispitivanja. To ce vjerojatno biti u utorak 7. lipnja", rekao je Bahr u nedjelju navecer za ARD.

Ministar Bahr i dalje savjetuje potrošacima i konzumentima da izbjegavaju konzumiranje rajcica, krastavaca, salata te klica i mladih izdanaka povrca.

Ministar poljoprivrede Donje Saske Gert Lindemann u nedjelju je izjavio kako bi klice i mladi izdanci uzgojeni lokalno mogli biti izvor smrtonosne epidemije. Takoder je kazao da je farma iz Uelzena zatvorena.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, medu kojima je cak 21 žrtva zabilježena u Njemackoj, po posljednjem izvješcu koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprecavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.



U zemljama Europske unije zabilježeno je 1605 slucajeva zaraze enterohemoragicnom bakterijom Escherichijom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemoliticko-uremijski sindrom (HUS). Golema vecina tih slucajeva zabilježena je u Njemackoj, žarištu zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novu smrtonosnu bakteriju kao rijedak oblik bakterije escherichije coli pod oznakom "O104:H4".

Vlasnik farme ne razumije otkud optužbe


Voditelj njemacke farme suocen s istragom u vezi sa smrtonosnom bakterijom Escherichijom coli rekao je da ne shvaca optužbe da su za epidemiju krive klice graha uzgojene na njegovoj farmi, prenose mediji u ponedjeljak. Klaus Verbeck, direktor Gaertnerhof Bienenbuettela, rekao je za Neue Osnabruecker Zeitung da su njegove klice proizvedene bez gnojiva te da na njegovoj organskoj farmi nema životinja.

Farma je zatvorena, a proizvodi su opozvani.

"Klice se uzgajaju samo iz sjemenja i vode, i nema nikakva gnojiva. Nema životinjskog gnojiva ni drugdje na farmi", rekao je Verbeck. 

U ponedjeljak ni Verbeck, koji je vegetarijanac, ni itko drugi s te farme nije htio razgovarati s novinarima koji su se okupili ispred njegove farme u malome mjestu 70 kilometara južno od Hamburga. (Hina)   


Podijeli: Facebook Twiter