E-cigareta: revolucija ili prolazni trend?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova godina nosi nove odluke - idem na dijetu, vježbat cu i prestati pušiti, neke su od uobicajenih novogodišnjih odluka koje, ako cemo vjerovati statistikama, prestaju s novogodišnjom euforijom i 3. sijecnja, koji je opet, po rijecima dežurnih statisticara, najdepresivniji dan u godini.

I što radimo kada nam nedostaje serotonina i malo opuštenosti? Uzimamo toplu cokoladu ili idemo na puš-pauzu i zacarani je krug opet tu.

Igra je perfidna, baš kao i svaka ovisnost. Znala je duhanska industrija što radi kada je na svoju kutiju cigareta stavila olicenje muškosti, kauboja Marlboro Mana kojem je ta cigareta u ustima šeretski visjela, dok nije dobio rak.

Emancipacija žena odbacila je grudnjake, ali je istovremeno domacicu pretvorila u Marlboro Woman, koja je u jednoj ruci držala usisavac, a u drugoj cigaretu, sve dok i nju nije pokosio rak i pretvorio je u pepeo, ne onaj duhanski.



Iako se zna što cigareta nosi, postoji taj neki njen magican car. Ona je kao neka inicijacija u svijet odraslih u kojem je sve dozvoljeno, pa i život u oblacima, ne onim pravim, vec dimnim.

Želju za cigaretom pušacima nije mogla smanjiti ni zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, ni stavljanje na kutije cigareta fotografija oboljelih od raka ili istrunulih organa. Još samo jedna, još samo jedna - i tako unedogled, dok se nije pojavila ta jedna, cigareta 21. stoljeca, e-cigareta.

Izgleda kao prava i sastoji se od tri dijela: ima akumulator, odnosno baterije na punjenje, nikotinsko punjenje (refil u tekucini) i elektronski respirator (koji oslobada vodenu paru), dok se naprijed nalazi LED lampica. Proces je jednostavan, cigareta ili cigara (jaca e-cigareta) se drže u ustima, a iz njih ne izlazi dim, vec para. Na vrhu cigarete je LED lampica koja svaki put zasvijetli kada se povuce dim, baš kao kod prave.

- Povuci cu dva, pet ili 10 dimova. Sve dok baterija radi, oduševljeno govori kolega, 47-godišnji novinar Glasa Istre Davor Šišovic. "I znaš što je dobro, ne moraš popušiti cijelu cigaretu. Ne moraš u situacijama žurbe povuci dva dima i baciti cigaretu. Još je i bolji osjecaj u ruci, nekako je teža, a nema dima, samo para", smije se Davor dok prica - ne u oblaku dima, vec u obrisima pare.



- Dugo znam za tu cigaretu i dosta sam dugo o tome razmišljao. Kada sam vidio dvoje kako puše, potražio sam na internetu detalje, narucio je i cigareta je postala povijest, ona klasicna. Otkad je stigla e-cigareta, nisam zapalio pravu s 4.000 sastojaka, od kojih je dokazano da svi odreda štete organizmu.

Osjecaj je drugaciji. Kod obicne cigarete udišeš dim koji ima puno katrana i cestica koje s cadom i nagorjelim smradom narušavaju izvornu aromu. Radi se o tome da pušiš sve ono što nastaje izgaranjem papira i nikotina. U elektronskoj cigareti se nalazi otopina nikotina u glicerinu, što podsjeca na aromu prave cigarete. Ne udiše se dim, vec para, kaže Davor i veli da se e-pušaci šale i na puš-pauzu pozivaju: "Idemo na parenje".

- Ne sumnjam u tu cigaretu jer još nisu napravljena nikakva znanstvena istraživanja, ali zdravorazumsko razmišljanje mi govori da ne može biti štetnija od prave cigarete. Uostalom ne mogu se oteti dojmu kakav je to kontraudarac duhanskoj industriji, kojoj smo na raznorazne nacine platili više nego što nam je ona pružila, kaže pušac s 30-godišnjim stažem i dodaje:

"I da ne zaboravimo, jeftinije je. Pocetni set je skuplji, a onda se cigareta puni samo nikotinskom tekucinom koja ima razne arome i varira u jacini. Sto kuna košta moje hedonisticko parenje, a dimljenje je koštalo oko 700 kuna".

- Pušila sam jednu i pol do dvije kutije dnevno, ovisno o situaciji, i to iz užitka, ali mi je na živce išla ovisnost. Recimo, znala sam prije spavanja ici na benzinsku crpku kupiti cigarete jer nisam mogla zaspati s cinjenicom da nisu pored mene, prica 52-godišnja Gordana s 30-godišnjim pušackim stažem, koja u šali kaže da je sada sretna i vesela i ne razmišlja ima li cigareta, vec je samo ukljuci u struju na punjenje i narucuje nikotinsku tekucinu.

- Vidjela sam e-cigaretu kod prijateljice, probala je i odmah narucila. Volim pušiti, pa sam kupila dvije e-cigarete, da mi je jedna stalno na punjenju. I djeca su mi sretna i stalno me ljube jer ne pušim i ne smrdim, kaže Gordana, koja je na elektronsku cigaretu prešla zajedno sa suprugom.

- Puno bolje dišemo i imamo više novca jer nije to bio samo trošak od 40 kuna dnevno za cigarete. Na kiosku bih kupovala razne varalice, bombone i štošta. I dobra stvar, nisam se udebljala, nisam živcana, ali i dalje pušim tri prave cigarete dnevno, kaže Gordana u pari e-cigarete.

- E-cigareta je bila korak do prestanka pušenja. I ne pušim dva mjeseca, kaže 57-godišnja Mirjana, pušacica s 32-godišnjim stažem.

- Pušila sam od 10 do 15 cigareta dnevno, ako nije bila fešta, a najgore mi je bilo - što s rukama. Kada sam prešla na elektronsku, sve je bilo isto. Izgledala je, ali i dimila kao prava cigareta. Buduci da sam ponovno pocela osjecati puni okus i miris hrane i da se nakon toliko godina budim rumenih obraza, odlucila sam da nema više nikakve cigarete - ni duhanske, ni elektronske, dodaje Mirjana.

E-cigareta ima sve više pobornika. Britanski mediji pišu da ce ta zemlja, inace jako rigorozna što se tice pušenja u javnim prostorima, pokušati ozakoniti elektricnu cigaretu kao sredstvo koje ne šteti zdravlju. U promociju e-cigarete kao manje štetne za zdravlje ukljucila se i duhanska industrija. Ideja, je medutim, izazvala uzbunu medu strucnjacima, koji tvrde da se na taj nacin promice nikotinska ovisnost.

U hrvatskim pa i istarskim trgovinama gotovo da nisu culi za e-cigaretu te se ona prodaje iskljucivo putem weba. Ipak, zanimalo nas je hoce li duhanska industrija u Hrvatskoj pratiti britansku. Predrag Grubic, glasnogovornik TDR-a, je rekao: "Mi se bavimo cigaretama s duhanom".

Vjerojatno ce tako i biti, duhanska industrija ostvaruje veliki profit, a postoji tu i kulturološki folklor kada je cigareta u pitanju. Tako da ce klasika, koliko god štetna bila, i dalje imati svoje pobornike. E-cigareta se poput virusa širi medu pušacima, no opet su britanski znanstvenici u British Medical Journalu napisali da je bez dodatnih istraživanja nemoguce znati ima li od nje više štete negoli koristi.

Sumnje u njihovu štetnost potaknule su neke znanstvene studije, no proizvodaci tvrde da su e-cigarete zdrava zamjena za one prave i da pušaci mogu udisati nikotin bez katrana, duhana i ugljicnog monoksida. Autori clanka ipak savjetuju pušacima da ih prestanu koristiti dok se u roku godinu dana ne završe studije o sigurnosti koje se upravo provode.

Pa ipak, e-cigarete su kao pušacka alternativa lako dostupne putem interneta ili ih se može kupiti na mjestima poput barova i klubova, u Britaniji u robnim kucama Harrods ili na letovima Ryanaira. Dimiti ili pariti, pitanje je sad?

"Sigurna cigareta" postaje stvarnost

Prva zamjenska cigareta, nazvana elektronska cigareta, pojavila se u prodaji prije cetiri godine. Kineski izumitelj Hon Lik napravio je plasticne cilindre na baterije koji su nalikovali cigaretama i u sebi su imali spremnik koji je, kada bi se udahnulo, ispuštao nikotin, ali ne i katran. No, pušaci nisu baš bili zadovoljni, jer navodno nije pružala dovoljno veliku dozu nikotina da bi zadovoljila njihove potrebe.

Ipak, cini se kako ce "sigurna cigareta" uskoro postati stvarnost. BAT, jedna od vodecih britanskih duhanskih kompanija, otkupio je patent od britanske tvrtke Kind Consumer i vec pregovara s britanskim zdravstvenim nadzornim tijelom o licenciranju prve na svijetu "sigurne cigarete".

"Neškodljiva cigareta, radnog naziva 'neelektronski nikotinski inhalator', u potpunosti ce biti identicna pravoj, od izgleda do okusa, no rizika od bolesti koje inace cigarete uzrokuju gotovo da i nece biti", kazao je inovator Alex Hearn.


Podijeli: Facebook Twiter