E-carina i kilometarske kolone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono što bi trebalo ubrzati prekogranicni promet i smanjiti carinsku proceduru u provoznom postupku roba, u prva je dva dana primjene izazvalo velike gužve i kamionske kolone na našim granicnim prijelazima. Špediteri su revoltirani i pitaju se tko ce nadoknaditi štetu koju trpi hrvatsko gospodarstvo zbog ovog zastoja, a ocajni su i vozaci kamiona i šlepera koji vec dva dana came na Rupi.

Carinska uprava uvela je od 1. kolovoza prvi cjeloviti sustav elektronickog poslovanja koji služi za provodenje provoznog postupka bez papira, na bazi elektronickih poruka, dakle za robu koja u Hrvatsku dolazi na carinjenje ili samo prolazi kroz našu zemlju. Od špeditera i vozaca jucer se culo da je tek uvedeni sustav, koji je navodno koštao blizu milijun eura, "pao", da se ne snalaze ni carinici, ni špediteri.

- Od ponoci 1. kolovoza 2011. godine Carinska uprava je u uporabu pustila novi NCTS sustav. Kako se radi o velikim promjenama unutar informatickog sustava, logicno je i ocekivano da se povremeno pojavljuju manji problemi koji se manifestiraju kroz sporiji rad sustava. I susjedne zemlje prilikom izmjena svojih sustava takoder su se susretale s istim problemima, stoji u odgovoru Središnjeg ureda Carine. (O. A./NL)


Podijeli: Facebook Twiter