DZS: Proizvođačke cijene porasle treći mjesec zaredom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvođačke cijene proizvoda hrvatske industrije u ožujku su porasle za 1,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je treći mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, nakon čak 43 uzastopna mjeseca u kojima se bilježio njihov pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču, bile niže za 0,6 posto.

No, isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u ožujku u odnosu na veljaču ostale na istoj razini, dok su na godišnjoj razini, prema ožujku lani, snižene za 0,7 posto.

Podaci DZS-a pokazuje da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu bile niže za 0,3 posto, a na inozemnim tržištima za jedan posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 1,1 posto, a na inozemnom tržištu za 1,4 posto.

"U ožujku su i treći mjesec za redom proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta, čime je potvrđen povratak inflacije u pozitivan teritorij", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u ožujku su prema veljači rasle cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,9 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda povećane za 0,1 posto. Cijene energije su smanjene za 2,6 posto, a intermedijarnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, prema ožujku lani, cijene energije u trećem su mjesecu ove godine bile više za 7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno pale za 2,4 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene rasle u rudarstvu i vađenju, za 0,1 posto. Istodobno su cijene u prerađivačkoj industriji pale za 0,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u veljači.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji rasle za 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za najvećih 12,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,8 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale nepromijenjene.

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima, prije svega sirove nafte i hrane, prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima", navode analitičari RBA.

Poručuju i da u nadolazećim mjesecima očekuju nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena.

"Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 1,5 posto", zaključuje se u analizi RBA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter